Як повідомляв учора «Голос України», днями в парламенті Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з членами Малої академії наук. У сесійній залі зібралося 450 найобдарованіших учнів.
Глава парламенту вітав ініціативу молодих науковців щодо ухвалення законопроекту про державну підтримку обдарованих дітей. «Таких дітей необхідно, у хорошому значенні, брати на облік і вести персонально, розкриваючи їхній талант», — сказав В. Литвин.
За його словами, в Україні існує серйозна проблема відпливу «мізків», а такий законодавчий акт сприяв би тому, що потенціал талановитих дітей не буде загублений. В умовах, коли наука і економіка стають інтернаціональними, нам також необхідно зберегти національну ідентичність. Голова Верховної Ради поставив запропонований проект на голосування, і його підтримали 341 учень.
Глава парламенту висловив задоволення, а особливо тим, що всі робочі місця у сесійній залі були заповнені. «Україна нині перевантажена політично, тому треба активно задіяти «мізки»», — сказав він.
Голова Верховної Ради висловився за необхідність підвищення якості освіти, насамперед середньої. За його словами, на потреби освітянської галузі у проекті бюджету на 2012 рік заплановано 93 млрд. грн., або 6% ВВП, хоча закон про освіту вимагає відповідного фінансування на рівні 10% ВВП. Щодо вищої освіти, керівник парламенту переконаний: треба провести інвентаризацію ВУЗ. Адже нині класичні університети знівельовані, оскільки подекуди їхній статус отримують колишні професіонально-технічні училища. Комерціалізація освіти завдала цій сфері величезних збитків.
У контексті реформування системи освіти В. Литвин висловився за необхідність поєднання теоретичної підготовки з практичними навичками, а також за доцільність надання студентам кредитів на навчання. За його словами, якщо студент вчитиметься на відмінно, кредит має сплачувати держава, якщо ні — сам студент по завершенні навчання.
Відповідаючи на запитання про те, як Голова Верховної Ради ставиться до того, що українські університети посідають одні з найнижчих сходинок у світових рейтингах, В. Литвин зазначив: «Це реалії сьогодення». За його словами, якщо Україна буде цікавою як держава, то й університети матимуть більший статус.
Крім того, Голова Верховної Ради розповів учням Малої академії наук про те, які питання були темою розмови під час його зустрічі з Президентом Віктором Януковичем.
Глава парламенту підкреслив: «Маючи ще один пленарний тиждень до нового року, ми повинні покласти під ялинку закон про державний бюджет. Нині він опрацьовується у Кабінеті Міністрів. Адже під час формування головного фінансового документа мають бути враховані і непроста економічна ситуація, яку переживає світ, і стискання економічних можливостей всередині країни, у тому числі і через процеси у світі».
В. Литвин наголосив на важливості ухвалення реального бюджету.
Також Голова Верховної Ради і глава держави обговорили внутрішньополітичну ситуацію, у тому числі процеси, котрі відбуваються в парламенті, та питання, які стосуються завершення переговорів з Євросоюзом щодо Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі. «Ми обговорили те, які практичні і законодавчі кроки необхідно здійснити у плані реалізації дорожньої карти щодо спрощення візового режиму з ЄС», — сказав В. Литвин.
Нагадаємо, глава парламенту в червні цього року вже зустрічався з молодими істориками — переможцями ІІ і ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук.
 
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.