Печерський райсуд Києва скасував постанову Генпрокуратури про порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми за обвинуваченням у причетності до вбивства Георгія Гонгадзе, повідомило агентство «Інтерфакс-Україна».
Суд визнав порушення цієї справи незаконним і задовольнив скаргу захисту екс-президента.
Як зазначається у постанові, суд не знайшов підстав, які б указували на причетність Кучми до скоєння тяжкого злочину.
Суд зауважив, що кримінальна справа може бути порушена лише у випадку, коли є достатньо даних про скоєння особою злочину й наявність у її діях складу злочину.
«Суд установив, що заяви Олександра Мороза, Миколи Мельниченка та інших осіб не зареєстровані належним чином», — сказано в ухвалі суду.
«Фактично, єдиною підставою для порушення кримінальної справи є аудіозаписи, зроблені Миколою Мельниченком... Водночас обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним чином і особою, не уповноваженою проводити оперативно-пошукову роботу», — зауважив суд.
«Таким чином, суд доходить висновку, що записи зроблені незаконним шляхом і отримані сумнівним способом», — сказала суддя Супрун, зачитуючи рішення суду.
Нагадаємо: кримінальну справу проти Кучми було порушено 21 березня 2011 року. Він обвинувачувався у перевищенні влади й службових повноважень, які в 2000 році призвели до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.). Оскаржити це рішення суду можна протягом семи діб.
Валентина Теличенко, адвокат дружини Георгія Гонгадзе, як повідомив УНІАН, збирається його оскаржувати. І не тільки в апеляційній інстанції. Водночас, як повідомляє «Лігабізнесінформ», керівник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко сказав, що «рішення буде оскаржене у терміни, передбачені законом», коли воно надійде до Генеральної прокуратури.