Компанія ДТЕК, перемігши у торгах, стала власником 71% акцій ПАТ «Київенерго». Експерти схвально ставляться до продовження приватизації енергетики. На їхнє переконання, тільки приватний інвестор спроможний урятувати галузь від перманентної кризи.

Конкурс з приватизації 25% акцій (27091070 штук) «Київенерго» відбувся у п’ятницю 9 грудня. У ньому взяли участь ПАТ «Полтаваобленерго» і компанія ДТЕК, енергетичний підрозділ СКМ. Початкова ціна становила 432,3 млн. гривень. Подаючи заявки до Фонду держмайна України, ДТЕК запропонувала 432,5 мільйона, ПОЕ — 432,305 мільйона гривень. Крок аукціону становив 4,5 млн. грн., і коли сума дійшла до 450 мільйонів 500 тисяч, запропонованих ДТЕК, «Полтаваобленерго» продовжувати торги відмовилося.

Нагадаємо, що до конкурсу досить довго готувались як компанії-учасники, так і сам Фонд держмайна України. ФДМ, наприклад, провів улітку «круглий стіл» у Брюсселі, крім того, було влаштовано телеміст Київ—Франкфурт—Нью-Йорк, присвячений приватизації енергетики в Україні. Загалом, взяти участь у торгах могли найрізноманітніші компанії. Проте низка компаній, попри заявлену готовність, участі в них не брала.

Власне, конкурс було навіть перенесено, оскільки у ФДМ з’явилися претензії до пакета документів, що його надало «Полтаваобленерго». З цього приводу екс-голова ФДМ народний депутат України Олександр Бондар навіть висловив деяке здивування. Він розповів про свої сумніви у можливій участі ПОЕ. Зате, коли компанію таки допустили до торгів, пан Бондар назвав таке рішення ФДМ «приємним різноманіттям». Коментуючи підвищення ціни з 433,3 до 450,5 млн., депутат сказав, що «Фонд держмайна починає демонструвати конкурентний продаж», — повідомляє агенція «Новини України».

Голова Фонду держмайна Олександр Рябченко розповів журналістам, що кошти, виручені від продажу 25% акцій «Київенерго», протягом двох тижнів надійдуть до державного бюджету.

— Ми підпишемо договір купівлі-продажу акцій, після чого кошти від продажу акцій спочатку надійдуть на рахунок ФДМУ в Держказначействі, а потім будуть перераховані в держбюджет. Отже, в держбюджеті ці кошти опиняться до кінця поточного року», — зазначив Рябченко.

При цьому «ЛігаБізнесІнформ» наводить думку аналітика інвестиційної групи ART Capіtal Станіслава Зеленецького. Експерт нагадує, що ДТЕК підняла ціну, порівняно зі стартовою, більш ніж на 18 мільйонів гривень. Але водночас він висловлює переконання, що пакет акцій продано за ціну, яка удвічі перевищує ринкову. «Наразі вартість акції «Київенерго» на Українській біржі — близько 8 гривень, ДТЕК заплатила 16,6 грн. за папір», — цитує Зеленецького «ЛігаБізнесІнформ».

Загалом, не погодитися з аналітиком важко. Проте слід узяти до уваги й ту обставину, що компанія ДТЕК давно вже вийшла на столичний енергоринок. До початку торгів тут було накопичено 46,8% акцій «Київенерго». Тому ДТЕК була просто вимушена захищати свої інвестиції, скуповуючи 25-відсотковий пакет акцій за завищеною ціною.

Тут слід звернути увагу ще на одну обставину: ДТЕК чекають додаткові й дуже великі витрати. За умовами конкурсу, покупець акцій ПАТ «Київенерго» зобов’язується протягом шести місяців погасити заборгованість компанії перед державним бюджетом та соціальними фондами. За деякими оцінками, така заборгованість становить 3,2 млрд. гривень. Неважко підрахувати, що ця сума приблизно у сім разів перевищує сплачене за результатами конкурсу.

Проте керівництво ДТЕК до купівлі ставиться оптимістично. «Після аукціону ми маємо більше 71% акцій компанії, — підтвердив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко. — А це відкриває для нас широке поле для подальших інвестицій у «Київенерго». Але, при цьому, вимагає й відповідального ставлення».

Тимченко зазначив також, що ДТЕК має всі фінансові можливості, аби вивести «Київенерго» в лідери української енергетики. «Ми хочемо, щоб «Київенерго» стало гордістю не лише столиці як енергетична компанія, а й України в цілому. Величезний потенціал є у цієї компанії», — підкреслив гендиректор ДТЕК.

Крім того, Максим Тимченко запевнив, що ДТЕК зробить усе, аби кияни забули про прориви теплотрас і відключення гарячої води. І підкреслив, що це мусить стати вкладом у розвиток не лише бізнесу ДТЕК, а й вкладом у розвиток міста, громади. Але таке можливо, — переконаний бізнесмен, — лише в разі співробітництва з міською владою. «Сподіваюся, що у нас будуть партнери, у тому числі й фінансові. І я дуже сподіваюся, що ми матимемо партнерські стосунки з містом, оскільки майно «Київенерго» в основі своїй комунальне, особливо проблемні тепломережі», — сказав Тимченко.

І додав, що на сьогодні ДТЕК уже готова розвернути широку програму інвестицій і що компанія вже готова, починаючи з 2012 року, щорічно інвестувати в енергообладнання і теплообладнання близько 1 мільярда гривень. А загалом така інвестиційна програма розрахована щонайменше на десять років.

Колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков неодноразово нагадував, що «Київенерго» — єдина в Україні компанія, яка об’єднує як генерацію, так і обленерго. «Тому енергетична безпека столиці залежатиме від інвестора, який прийде в компанію», — підкреслив екс-міністр. Ніби продовжуючи його думку, експерт енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко висловив упевненість, що купівля 25% акцій «Київенерго» дозволить ДТЕК вкладати кошти в столичні мережі.

А про можливості розвитку, на думку експерта, свідчить нинішня інвестиційна політика компанії. «ДТЕК активно інвестує свої активи. Наприклад, у «Східенерго» компанія регулярно вкладає поважні кошти. І на сьогодні «Східенерго» — одне з найуспішніших у плані модернізації підприємств з високим діапазоном мобільності. В цьому сенсі ДТЕК переймається розвитком власної генерації», — зазначив Дяченко. Ми ж нагадаємо, що за останні п’ять років інвестиції ДТЕК у «Східенерго» становили 3,5 млн. гривень.

Фонд держмайна оприлюднив проект закону про державну програму приватизації, мета якої — оптимізувати частку держсектору і забезпечити його конкурентоспроможність. Автори вважають оптимальною частку держсектору у 25—30%. Якщо ж говорити окремо про енергоринок, то приватизація цієї галузі просто конче необхідна для держави. «Реформа енергоринку проводиться саме для того, щоб провести приватизацію енергетики, оскільки держава не спроможна ефективно керувати і проводити модернізацію енергоблоків», — сказав журналістам генеральний директор «Енергетичної консалтингової групи», колишній міністр ПЕК України Олексій Шеберстов. Проте, переконаний експерт, навіть у разі повної приватизації теплоенергетики держава матиме достатньо механізмів контролю ринку, механізмів його регулювання.

Водночас Фонд держмайна розуміє: якщо не приватизувати об’єкти негайно, завтра інвестора буде знайти набагато складніше. Причина — часто згадувана завищена вартість пропонованого державного майна і катастрофічний стан мереж. Утім, на сьогодні об’єкти енергетичної галузі продаються за найвищими і надзвичайно вигідними для держави цінами.

ТЕЦ—5 «Київенерго».

Фото автора.