Столичний річковий вокзал відремонтують до Євро-2012. Про це заявив один з акціонерів ВАТ «Київський річковий порт» Сергій Максимов.

За його словами, досягнуто домовленості з Кабінетом Міністрів, що реконструкція здійснюватиметься разом з урядом Москви. «Ми хочемо не тільки відбудувати вокзал, а й відновити судноплавство на Дніпрі. З тим, щоб повернути контейнерні перевезення, адже річковий транспорт — найдешевший, сказав пан Максимов. Для Києва це — важливий проект, оскільки він забезпечить додаткові надходження до бюджету». А в приміщенні вокзалу передбачається «хороший торговельно-розважальний центр, який вдало впишеться у єдиний туристичний маршрут від Андріївської церкви до Києво-Печерської лаври».

До реалізації проекту залучено москвичів — ресторатора Аркадія Новикова і відому компанію «Gіnza progect», які керують кращими ресторанами російської столиці. На думку пана Максимова, «ця талановита команда зробить з річкового вокзалу одне з кращих місць у Києві».

Новина ніби й хороша: Київський річковий вокзал  — наш романтичний «кораблик», поблизу якого призначали побачення кілька поколінь киян, буде відремонтований. Бо споруджений на Поштовій площі в 60-х роках минулого століття він потребує оновлення, як і його чудові інтер’єри.

Але як саме це хоче зробити московська «талановита команда»? Уже відомо: перетворити вокзал на черговий... розважальний центр. А що — талант приїжджих реставраторів і рестораторів полягає в тому, щоб «одним з кращих місць у Києві» став ще один ТРЦ? А ми, наївні, вважали, що вокзал має бути вокзалом — з адміністративно-господарськими службами та службами зв’язку, сигналізації, огляду фарватеру, касовими залами, камерами схову, поштою, рестораном, кафе, одне слово, місцем, звідки мандрують і куди прибувають пасажири річкового транспорту. А клуб, власне, має бути клубом — з баяном і танцями.

Але, з’ясовується, що в інфраструктурі річкового вокзалу можливий ще й ТРЦ, який, на думку московських рестораторів, впишеться у... туристичний маршрут «Андріївська церква — Києво-Печерська лавра». Ох...