«Я — правник, не аграрій. Тому, напевно, не мені вирішувати, які саме механізми мають бути застосовані у процесі реалізації закону щодо ринку землі. Але як правник звертаю увагу на те, що стаття 14 Конституції України гарантує громадянам право власності на землю, — заявив з парламентської трибуни під час розгляду законопроекту про ринок землі Представник Президента у Верховній Раді, народний депутат України Юрій Мірошниченко.
— Нагадаю, що воно реалізується через право володіння, право користування і право розпорядження. Нині ми маємо ситуацію, коли дискриміновані мільйони селян. Адже власники земельних ділянок, виділених під забудову чи садівництво, можуть ними вільно розпоряджатися, а ті, хто отримав земельні паї та відповідні акти, — ні».
Саме тому, за словами політика, парламентарії зобов’язані ухвалити відповідний законопроект, який би в європейський, цивілізований спосіб і в інтересах власників землі (селян) забезпечив реалізацію цього їхнього конституційного права.
Народний депутат закликав проголосувати за документ у першому читанні. І доопрацювати його до другого, врахувавши всі можливі нюанси та вимоги.
Нагадаємо, що у п’ятницю Верховна Рада України у першому читанні прийняла за основу законопроект про ринок землі. Це рішення підтримали 245 народних депутатів із 290, зареєстрованих у сесійній залі. Згідно з документом, мораторій на продаж землі продовжено до 1 січня 2013 року. Крім того, землі сільськогосподарського призначення дозволено купувати винятково громадянам України. І ділянки «несільськогосподарські» зможуть придбати й іноземці.