Понад сорок питань розглянула остання сесія Полтавської обласної ради. Незважаючи на те, що більшість із них було внесено до порядку денного додатково, в депутатів не виникало особливого бажання обговорювати ні звіт голови облради Івана Момота, ні виконання бюджету поточного року, а цілу низку програм було ухвалено на тлі загального «одобрямсу». 

Та спіткнулися депутати на... «Голден Деррік». Таку дещо екзотичну назву має товариство з обмеженою відповідальністю із часткою державних активів, яке виникло не так давно фактично на руїнах компанії «Полтаванафтогазгеологія». За часів Радянського Союзу це підприємство було найпотужнішою геологорозвідувальною організацією регіону, яка працювала не лише на Полтавщині, а й у сусідніх областях.

Тепер усе, на жаль, у минулому: «Полтаванафтогазгеологія» фактично збанкрутувала. Це питання не раз порушував на різних рівнях (в тому числі, й на сесіях Верховної Ради, у відповідних запитах та на сторінках «Голосу України») і народний депутат Сергій Гордієнко. Однак поїзд, як то кажуть, уже пішов.

І ось — «Голден Деррік». На одній із попередніх сесій компанія вже одержала 19 спеціальних дозволів на дослідження та розробку надр на Полтавщині. Однак тоді більшість депутатів почули про неї вперше, тож навіть саму назву вони не могли «розшифрувати» (до речі, й нині не всі знають, що «Голден Деррік» у перекладі з англійської означає «Золота вишка»).

Виникли, як то кажуть, сумніви й тепер. Депутат Степан Бульба навіть пожартував: «Аби не трапилося так, що їм знову буде «голден», а нам залишиться лише «деррік»!» Тому ситуацію довелося «розрулювати» навіть голові профільної комісії Олександру Залужному та заступнику голови облдержадміністрації Борису Галушку, які переконували депутатів проголосувати «за», оскільки, мовляв, ідеться про принципово новий напрям роботи — «Голден Деррік» шукатиме на Полтавщині... сланцевий газ. А якщо пошуки ці увінчаються успіхом, то займатиметься і його промисловим видобуванням. А роботи вестимуться одразу в дев’яти районах області — Полтавському, Новосанжарському, Машівському, Миргородському, Великобагачанському, Котелевському, Чутівському, Гадяцькому та Лохвицькому. Зрештою, депутати дали зелене світло світлому майбутньому зі сланцевим газом.

 

Полтавська область.