Представники Програми сприяння парламенту ІІ та головного організаційного управління апарату Верховної Ради зустрілися з координаторами проектів міжнародної технічної допомоги. Також у зустрічі взяли участь представники посольств США, Німеччини, Канади в Україні та завідувачі секретаріатів парламентських комітетів.
«Ми цінуємо досягнутий рівень партнерства, який дає можливості зміцнювати інститут парламентаризму в Україні», — зазначив керівник головного організаційного управління апарату Юрій Благодир.
Він нагадав, що співробітництво з міжнародними інституціями триває впродовж багатьох років та сприяє вивченню світового досвіду організацій апаратів та секретаріатів парламентів світу. Ю. Благодир подякував, зокрема, ПСП ІІ, Вестмінстерській фундації за демократію, Українсько-європейському консультативному центру з питань законодавства та іншим за надання консультацій, проведення виїзних навчальних тренінгів і семінарів, інформаційних зустрічей для народних депутатів, їхніх помічників та працівників апарату.
Він розповів, що під час спільних заходів учасники насамперед обговорюють, як удосконалити діяльність апарату та адаптувати українське законодавство до європейського, вивчають міжнародний досвід формування бюджету тощо. «Для нас це має велике практичне значення тому, що саме ми зобов’язані всіляко сприяти і допомагати народним обранцям в їхній законодавчій діяльності і насамперед у підготовці проектів законів, а також під час подальшого їх доопрацювання», — підкреслив Ю. Благодир.
Керівник головного організаційного управління апарату вважає, що треба підвищувати ефективність законотворчого процесу. Тому досвід роботи парламентів інших країн та спілкування з експертами надзвичайно важливий і корисний.
Директор Програми сприяння парламенту ІІ Елеонора Валентайн зазначила, що ПСП ІІ зосереджує увагу на ефективних механізмах розвитку законотворчої політики. Метою програми, за її словами, є: забезпечення консультативного, прозорого законодавчого процесу; розкриття потенціалу українських інституцій та надання їм необхідних технічних навичок; розширення співпраці Верховної Ради Автономної Республіки Крим з парламентом України та інститутами громадянського суспільства тощо.
Крім того, повідомила вона, ПСП ІІ надає малі ґранти українським неурядовим організаціям для підготовки досліджень та аналітичних матеріалів, проведення тренінгів, видання публікацій і впровадження спеціальних проектів. Приміром, Українській бібліотечній асоціації — проект «Мережа пунктів доступу громадян до інформації органів державної влади у бібліотеках України».
Також традиційним стало проведення у Верховній Раді спільно з апаратом презентацій-виставок ресурсів організацій, які надають технічну та аналітичну допомогу парламенту.