Ще донедавна про село Пересопницю Рівненського району, що усього за кілька десятків кілометрів від обласного центру, згадували здебільшого лише як про батьківщину Пересопницького Євангелія, на якому присягають президенти незалежної України. Про це нагадував і скромний пам’ятник, встановлений у селі.

Але наприкінці серпня, коли на державному рівні відзначалось 450-річчя української першокниги, в Пересопниці було побудовано культурно-археологічний центр «Пересопниця», відтак село набуло іншого статусу — туристичного. Тут уже побувало більш як тридцять тисяч туристів не лише з Рівненщини, а й з інших областей України.

...Недільного ранку на вулицях Пересопниці малолюдно: життя вирує хіба що біля місцевих храмів та культурно-археологічного центру. На зупинці коло центру чимало автомобілів з номерами різних регіонів — люди приїхали цілими сім’ями у вихідний, щоб більше дізнатись про історію створення Пересопницького Євангелія. На першому поверсі музею — експозиція «Історія Пересопниці від найдавніших часів до середини ХІІІ століття», на другому — «Історія Першокниги», а також рукопис літературного перекладу Пересопницького Євангелія. До речі, Пересопниця — улюблене місце для археологів (у них — сорок гектарів для досліджень), бо вона періодично радує їх знахідками. Тільки за час будівництва культурно-археологічного центру тут знайдено чимало унікальних артефактів, серед яких — натільні іконки ХІІ століття, частина давньоруської булави ХІІ—ХІІІ століть. Всі вони — на стелажах для огляду туристів.

Подовгу затримуються туристи і біля макету княжого міста Х—ХІІ століть, яким була Пересопниця у ті часи: тут далекого 1150 року тодішні князі навіть укладали мир для Північної та Південної Русі. А потім туристи прямують до садиби княжого воїна ХІІ століття, щоб подивитись на те, як він жив. Тут в обладунках княжих воїнів «господарюють» одинадцятикласники із сусіднього з Пересопницею села Іскра Андрій Ковальчук і Богдан Ковтунович.

— Я дуже захоплююсь історією, — каже Андрій Ковальчук. — Особливо мені цікава історія місць, де я народився. Тож із задоволенням зустрічаю туристів, разом зі своїм однокласником демонструємо їм обійстя княжого воїна, вчимо стріляти з луків, відтворюємо «бої» з мечами... Люблю спостерігати і за роботою археологів, які працюють тут в теплі пори року. А взагалі, мрію стати студентом історичного факультету.

У садибу саме навідалась сім’я Катерини та Андрія Глоді з Рівного, тож юнаки відволіклись, щоб показати їм садибу воїна.

— Цей вихідний ми вирішили провести в цьому святому для всіх українців місці, — каже Катерина Глодя. — Наш старший син Тарас цікавиться історією, бачте, як уважно розглядає шолом воїна. Хоче спробувати постріляти з лука. А маленький Андрійко, хоч тільки три рочки має, але за всім тут спостерігає з цікавістю.

При культурно-археологічному комплексі діє школа історичної реконструкції «Князь Мстислав Німий», де юнаки, переважно з місцевих, вчаться ковальству, фехтувати на шаблях, метати бойову сокиру. Створили тут і ансамбль духовної пісні, який вже почав готуватись до Різдва, щоб на свята зустрічати туристів вишуканими колядками. У Пересопниці невдовзі прийматимуть учасників традиційного слов’янського фольклорного фестивалю «Коляда»...

Одне слово, Пересопниця робить серйозну заявку на те, щоб стати одним із туристичних центрів Рівненщини. Більше можливостей для розвитку туризму у колективу культурно-археологічного центру «Пересопниця» з’явиться після того, як він стане самостійною юридичною одиницею, рішення про це мають розглянути на наступній сесії Рівненської обласної ради наприкінці грудня. А поки що це відділ Рівненського обласного краєзнавчого музею.

— Реалізація проекту «Пересопниця» додала ще один туристичний маршрут, який буде цікавим для любителів історії, української культури і побуту, дала змогу місцевим мешканцям долучитися до розвитку туризму, — каже голова Рівненської ОДА Василь Берташ. — Не менш важливо, що Пересопниця отримала можливість позбутися статусу «неперспективного села», де є лише одна багатодітна сім’я. Адже до нього побудовані хороші дороги, підвели природний газ, як іще до шести сусідніх сіл, зробили вуличне освітлення. 

Старовинний шолом зацікавив рівненського школяра Тараса Глодю.

Музей культурно-археологічного комплексу «Пересопниця» в однойменному селі Рівненського району.

У залах музею — біля макету княжого града Х—ХІІ століття та біля вітрини з натільними іконками ХІІ ст.