Незалежно від того, представники якої політичної сили на Херсонщині при владі, махінації з бюджетними грошима й тендерами залишаються улюбленим заняттям чиновників. Перевіряючи документацію комітету з конкурсних торгів управління капітального будівництва Херсонської облдержадміністрації, обласна прокуратура натрапила на вкрай цікаві папери, що стосуються підсумків тендера на прокладання підвідного газопроводу до села Чкалове Новотроїцького району Херсонської області.

Як виявилося, заявки на участь у ньому подали п’ять суб’єктів господарської діяльності, у тому числі й місцеві спеціалізовані підприємства. Однак переможцем визнали київське ПП, що запропонувало найнижчу ціну своїх послуг, — 13,676 мільйона гривень. І все б нічого, але прокуратуру насторожило те, що в заявці фірми-переможця не відшукалося жодних документів, які б засвідчували її досвід у такій технічно складній і відповідальній роботі, як прокладання газопроводів. Копії відповідних договорів, акти приймання-передачі об’єктів заміняли... якісь листи-подяки від органів місцевого самоврядування сіл Сербичани й Сокирянки.

Прокуратура подала в Господарський суд Херсонщини позов про визнання недійсним рішення конкурсного комітету УКБ й укладеного на його підставі договору від 17 лютого 2011 року про придбання робіт за державні кошти. У суді спливла ще одна подробиця: з’ясувалося, що фірма, яка одержала від управління капітального будівництва Херсонської облдержадміністрації багатомільйонний підряд, сама у боргах, як у реп’яхах — й збитковість задекларувала, і кредиторську заборгованість на 35,4 мільйона гривень має. І скільки б представники УКБ не доводили на процесі, що наявність в одного з учасників тендера величезної кредиторської заборгованості ще не привід для відхилення його заявки, цей «аргумент» не спрацював. І договір про прокладання газопроводу за бюджетні гроші, і рішення конкурсного комітету про визнання столичної фірми переможцем тендера Господарський суд оголосив недійсними, повністю задовольнивши прокурорський позов.

Тож тендер на прокладення газопроводу до села Чкалове, вочевидь, доведеться проводити заново, і виконання робіт затримається ще як мінімум на кілька місяців. Цікаво, скільки ще знадобиться тендерів і часу, щоб блакитний вогник нарешті з'явився у кухонних плитах і опалювальних котлах жителів Чкалового, які змушених сьогодні обходиться вугільними грубками й газбалонами?

Мал. Миколи КАПУСТИ.