Стосунки ТОВ «Луганськвода» з енергетиками продовжують залишатися напруженими. Водники не в змозі платити за всю спожиту електроенергію. 

«Якщо в нас сьогодні відшкодування тарифу йде на 67%, то 33% я з повітря не візьму й не віддам, — пояснює генеральний директор ТОВ «Луганськвода» Сергій Махуренко. — Ми сьогодні працюємо з енергетиками в рамках тих домовленостей, яких було досягнуто раніше, і намагаємося їх дотримуватися, хоча робити це доволі складно. Заходи, які провела компанія зі скорочення електроенергії, не дають необхідних результатів. Ми постійно граємо в доганялки». Борг водників перед енергетиками становить майже 630 млн. грн. і щомісяця на 10—13 мільйонів нарощується.

Щоб поправити фінансове становище, ТОВ «Луганськвода» розробило низку пропозицій для Національної комісії регулюванні ринку комунальних послуг з розрахунку тарифів. На думку Сергія Махуренка, «тариф у нас має бути десь на рівні 11 гривень з води, і 5,5 гривні — з водовідведення». На Луганщині вважають, що водопостачання в регіоні унікальне за своєю системою, аналогів якої немає, мабуть, не тільки в Україні. Щоб тариф на воду в області вийшов на рівень середній по Україні, влада повинна вирішити, як урегулювати питання компенсації затрат. Шляхів, вважає головний водник області, кілька. «Передусім — це компенсація затрат з електроенергії, а другий шлях — повна компенсація затрат з перекидання води», — вважає Сергій Махуренко й запевняє: — Доки на державному рівні не розв’яжуть проблемні питання, тарифи на воду підвищуватися не будуть».

Луганськ.