Сьогодні у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання на тему: «Створення в Україні сприятливих умов для розвитку індустрії програмного забезпечення». Вони стануть логічним продовженням проведених 2009 року за ініціативи Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти слухань «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010—2020 роки в умовах глобалізаційних викликів».

Нинішні слухання організовані цим профільним комітетом за участі Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики й Комітетом з питань промисловості і регуляторної політики та підприємництва.

Важко переоцінити роль ІТ-індустрії в розвитку економіки. І якщо держава стимулюватиме галузь, вона вже завтра може зайняти позицію лідера на світовому ринку. Хоча нам і зараз є чим пишатися.

Інформатизація органів державної влади — один із головних пріоритетів сучасного суспільства. Індустрія програмного забезпечення є найбільш високотехнологічною й високорентабельною галуззю економіки держави. Вона не вимагає великих капітальних вкладень, не потребує витрат природних ресурсів.

Уже десятиліття сфера інформаційних технологій у нашій країні характеризується стабільністю та позитивною динамікою розвитку. Навіть в умовах економічної кризи з 2008 року ІТ-сфера лише уповільнила темпи розвитку.

Усьому світові ми давно продемонстрували високий освітній рівень фахівців із традиційно сильною фундаментальною математичною базою; успішну діяльність компаній, завдяки яким країна зміцнила свої позиції за обсягами ринку програмного забезпечення; фундаментальні наукові досягнення у сфері інформатики, системного аналізу, моделювання та програмування тощо.

Торік інвестиції в основний капітал в ІТ-сфері порівняно із 2009 роком зросли на 67,9%, а в І півріччі 2011-го порівняно з аналогічним періодом 2010 року — майже в 2,5 разу.

Рівень кваліфікації українських фахівців дозволяє розробляти та впроваджувати найскладніші проекти в Східній Європі.

На думку незалежних експертів, вітчизняна ІТ-сфера лідируватиме серед галузей економіки протягом найближчого десятиліття.

Що стримує її розвиток сьогодні?

У першу чергу — недосконалість нормативно-правової бази, недоліки у фінансово-кредитній, податковій та інвестиційній політиці, незадовільна якість підготовки фахівців.

Слід прийняти законопроекти про економічний експеримент стосовно створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції та про внесення змін до Податкового кодексу України щодо економічного експерименту стосовно створення в Україні індустрії програмної продукції.

Це дозволить:

— закріпити законодавчо економічну модель роботи вітчизняної індустрії програмного забезпечення; вивести з тіні значну кількість компаній, легалізувати реальну заробітну плату їх співробітників;

— збільшити надходження до Пенсійного та інших соціальних фондів удвічі;

— збільшити надходження до бюджету від податку на доходи фізичних осіб у шість разів.

Проблеми галузі сьогодні обговорюватимуть народні депутати, урядовці, учені, представники освіти, ІТ-бізнесу, органів самоврядування та інші зацікавлені фахівці.

Головне завдання парламентських слухань — консолідація зусиль законодавців, влади, науковців, компаній для оптимального ефективного вирішення стратегічних і тактичних завдань інформаційно-технічної сфери.

За підсумками обговорення з урахуванням пропозицій учасників «круглого столу» профільний комітет підготує проект рекомендацій представникам влади, науки, освіти і бізнесу.

Авторитетна думка

Усі заходи щодо розвитку індустрії програмного забезпечення мають сприяти прискоренню інформатизації органів державної влади, впровадженню програмних продуктів, що забезпечить надання широкого спектра адміністративних послуг через Інтернет.

Міжнародний досвід свідчить, що високі технології, у тому числі інформаційні, вже стали локомотивом соціально-економічного розвитку багатьох країн світу, а забезпечення гарантованого вільного доступу громадян до інформації — одним з найважливіших завдань держав.

Максим Луцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.