Українські експерти продовжують обговорювати реформу виборчого законодавства. Учора Громадський консорціум виборчих ініціатив оприлюднив ризики, які існують під час проведення парламентських перегонів наступного року. Особливо — з огляду на новий закон, який, до речі, «Голос України» опублікував у минулому суботньому номері.
«Ми проти того, щоб політики писали закони для політиків», — зауважив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко. — Під час організованого Консорціумом відкритого громадського обговорення виборчої реформи в Україні в експертному опитуванні, публічних дискусіях, фокус-групах протягом місяця взяли участь 1359 експертів з усіх регіонів країни. Їхні думки й досвід — це безцінний матеріал, який, сподіваюсь, стане відправною точкою для подальшого реформування законодавства — прийняття Виборчого кодексу, перехід до системи відкритих регіональних списків, прозорості фінансування виборчої кампанії, відкритості інформації про кандидатів».
Найбільш проблемні точки, за його словами, це процес нарізки округів, складання списків виборців, організація голосування і встановлення його результатів.
Водночас голова правління Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська переконана, що чинний закон може сприяти проведенню чесних та демократичних виборів. Однак не виключила використання адміністративного ресурсу і «зачистки» округів від популярних кандидатів. «Тож велика доля відповідальності за результат лежатиме на керівництві країни», — переконана вона.