Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора зустрівся з Повноважним і Надзвичайним Послом Чеської Республіки в Україні Іваном Почухом, який 16 листопада цього року вручив вірчі грамоти Президенту України Віктору Януковичу.

У ході зустрічі сторони обговорили актуальні питання двостороннього співробітництва, передусім на рівні парламентів, та європейської інтеграції.

В. Литвин підкреслив, що між обома країнами існують давні історичні зв’язки та традиційна дружба. «Головне — є гарна історична пам’ять, ми схожі, розуміємо один одного, бо були в одній системі координат», — сказав він. Чеська Республіка, за його словами, є одним з ключових європейських партнерів України, тому ми сподіваємося на подальшу активізацію взаємовигідного співробітництва у всіх сферах.

Високо оцінюючи результати попередніх офіційних візитів в Україну Першого віце-прем’єр-міністра та Міністра закордонних справ Чеської Республіки у листопаді минулого року, які підтвердили загальні наміри активізувати співпрацю між Україною і Чехією, учасники зустрічі висловилися за необхідність подальшої істотної інтенсифікації взаємин та наповнення їх прагматичним змістом.

Керівник парламенту зазначив, що для плідного співробітництва створені усі передумови, зауваживши, що «складностей не буває лише у випадку, коли країни не цікаві одна одній».

В. Литвин підкреслив, що міжпарламентські зв’язки є однією з головних складових міждержавних відносин. У цьому контексті, вважає він, активізація взаємодії на рівні парламентів є ключовим чинником, і важливим елементом українсько-чеського міжпарламентського діалогу повинна стати діяльність міжпарламентських груп дружби.

Посол зазначив, що цей рік є особливим у позитивних взаєминах з Україною. На переконання І. Почуха, подальший обмін візитами на вищому рівні сприятиме активізації двостороннього діалогу та співпраці. У цьому контексті він також висловився за необхідність активізації міжпарламентської складової, активізацію контактів, зустрічей, роботи тощо.

В. Литвин вважає за необхідне відновити практику обміну делегаціями парламентських комітетів, зокрема, у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та інших.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.