Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів зустріч із Міністром закордонних справ Угорської Республіки Яношем Мартоні. «Ми вважаємо Угорщину надійним партнером і добрим сусідом України та зацікавлені в подальшому всебічному поглибленні двостороннього співробітництва в усіх сферах», — заявив глава українського парламенту і висловив сподівання, що візит Міністра закордонних справ Угорської Республіки надасть істотного поштовху розвитку двосторонніх відносин та сприятиме інтенсифікації існуючих контактів.

Голова Верховної Ради привітав міністра з нагоди 20-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між нашими державами — 3 грудня 1991 року, зазначивши, що в Україні глибоко цінують той факт, що Угорщина однією з перших країн визнала незалежність України.

В. Литвин констатував активний політичний діалог між нашими державами, зазначивши, що Україна зацікавлена в посиленні міжпарламентської складової українсько-угорського співробітництва. На його думку, подальший розвиток міжпарламентського діалогу сприятиме посиленню економічної, енергетичної та прикордонної складової двосторонньої співпраці. «Є багато питань, які можна вирішити в процесі відкритого, прямого діалогу на рівні парламентів», — наголосив В. Литвин.

Користуючись нагодою, Голова Верховної Ради України поновив запрошення Голові Державних Зборів Угорщини пану Ласло Коверу відвідати Україну.

В. Литвин і Я. Мартоні висловили задоволення результатами другого засідання Міжурядової українсько-угорської спільної комісії з питань економічного співробітництва, а також українсько-угорським бізнес-форумом, проведеним в її рамках. Сторони сподіваються, що змішана українсько-угорська комісія з питань забезпечення прав національних меншин знайде взаємоприйнятні рішення з усіх проблемних питань співпраці в гуманітарній сфері.

В. Литвин нагадав, що на території України проживає численна угорська національна меншина — 156 тис. осіб, а українська меншина в Угорщині становить понад 5 тис. осіб. В. Литвин запевнив: українська сторона й надалі докладатиме зусиль для забезпечення інтересів угорської національної меншини України.

Серед питань, які потребують вирішення, В. Литвин назвав відсутність можливості складання в Угорщині кваліфікаційних іспитів з української мови та призупинення фінансування української передачі «Рондо» на Угорському телебаченні.

Торкаючись проблематики, пов’язаної із запровадженням в Угорщині Закону «Про угорське громадянство», який передбачає можливість закордонними угорцями набувати угорське громадянство за спрощеною процедурою, Голова Верховної Ради зазначив, що Конституція України не передбачає подвійного громадянства. У цьому контексті він висловив думку, що дискусійність питань щодо подвійного громадянства може зменшити лібералізація візового режиму.

Для України становить значний інтерес угорський досвід правового врегулювання питання представництва національних меншин у парламенті.

«Історія і настрої людей вимагають, щоб Україна була європейською державою, — сказав В. Литвин. — Ми тривалий час ведемо переговори щодо Угоди про асоціацію, зони вільної торгівлі і про лібералізацію візового режиму, і я вдячний Угорщині за послідовну підтримку України». За словами керівника парламенту, він є прихильником парафування угоди на Саміті Україна—ЄС, який відбудеться 19 грудня 2011 року в Києві. На думку В. Литвина, лібералізація візового режиму сприятиме реалізації інтересів представників національних меншин, які проживають в Україні і «не хочуть візових бар’єрів».

У свою чергу, міністр заявив, що Угорщина підтримує євроінтеграційні прагнення України і виступає за надання нашій державі європейської перспективи.

Прес-служба Верховної Ради.