«Про те, яким буде держбюджет на 2012 рік, можна говорити лише в загальних рисах, оскільки ми досі не маємо основних макропоказників та не знаємо, якою буде ціна на російський газ, а це питання є базовим для будь-якого аналізу майбутніх соціальних виплат», — таку думку під час «круглого столу» на тему «Бюджет України-2012: нові акції протесту чи підйом економіки?», котрий вчора відбувся в Інституті Горшеніна, висловила народний депутат Лілія Григорович.
А ведучи мову про реформи, вона зазначила, що тут також поки що немає жодної конкретики, бо, наприклад, медична реформа поки що обмежується експериментом на рівні кількох областей, і тільки 2012 рік покаже, наскільки вона може бути ефективною. Стосовно ж пенсійної реформи, то, на її думку, навряд чи підвищення пенсійного віку для жінок та держслужбовців можна назвати реформою. «Не можна проводити реформи за рахунок 45 мільйонів громадян і при цьому не ліквідовувати офшорні зони та не вводити податок на розкіш», — наголосила Л. Григорович. 
А от екс-перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський, зазначивши, що поки що можна лише аналізувати поданий на перше читання проект держбюджету, висловив тверде переконання, що цей документ у такому варіанті ухвалено не буде. Насамперед він звернув увагу, що з Міжнародним валютним фондом узгоджено прогнозне зростання ВВП у 2012 році на рівні 3,5 відсотка, тоді як у проекті бюджету закладено п’ять відсотків. Що стосується ціни на газ, то він нагадав, що уряд досі не подав документ на друге читання в надії, що вдасться домовитися з Росією про нові ціни на газ, та після останніх заяв «Газпрому» про те, що «подарунків не буде», в цьому документі навряд чи йтиметься про збільшення соціальних виплат. Водночас І. Уманський зауважив, що перед урядом зараз стоїть дуже складне завдання з підготовки бюджету до другого читання, бо хоч ресурсів для збільшення соціальних видатків немає, та майбутні парламентські вибори диктують таку необхідність. Та якщо уряд справді хоче підготувати реалістичний проект держбюджету на 2012 рік, то, наприклад, зростання ВВП потрібно прогнозувати максимум на рівні 1 відсотка, а дохідну частину — на рівні нинішнього року. А з огляду на очікуваний дефіцит торговельного балансу та скорочення валютних резервів (впродовж осені вони скоротилися з 38 до 32 мільярдів гривень), І. Уманський пропонує Нацбанку переглянути валютну політику. 
Екс-народний депутат Людмила Супрун насамперед звернула увагу на непрозорість бюджету-2012. «Бюджет непрозорий, чимало програм у ньому зведені до кількох держпрограм, що дозволить уряду в ручному режимі розподіляти значні суми», — сказала вона та додала, що «ці гроші будуть інструментом боротьби за владу». Коли ж вести мову про місцеві бюджети, то їх, на її думку, взагалі перетворено на «автомати з виплати зарплат», бо у них не залишиться грошей навіть на сплату за комунальні послуги. «Бюджет-2012 — це бюджет ліквідації місцевого самоврядування», — вважає Л. Супрун, уточнюючи при цьому, що деякі місцеві бюджети «за допомогою різних бюджетних додатків отримають значні суми, котрі буде використано під час виборчої кампанії». Саме тому вона пропонує запровадити глибоку деталізацію бюджету, щоб кожен міг бачити, які видатки фінансуватиме уряд, та щоб виділені кошти не сприймалися як «передвиборний подарунок» якогось посадовця. 
Традиційно критичною була оцінка фінансування пільг різним категоріям населення. Приміром, І. Уманський закликав уряд, нарешті, зробити крок до монетизації пільг, щоб «гроші виділялися не взагалі, а конкретним людям, які потребують допомоги». А Л. Супрун звернула увагу на те, що коли говорять про пільговиків, часто забувають, що в даному разі йдеться про тих, у кого доходи менші від прожиткового мінімуму. «Давайте збільшимо їхні доходи, і тоді не треба буде цих пільг», — сказала вона та запропонувала нарешті розробити соціальний кодекс, щоб «ніхто не зіштовхував лобами чорнобильців, афганців чи багатодітні сім’ї, заявляючи, що, мовляв, у вас заберемо, бо треба дати іншим».
Екс-народний депутат України Людмила Супрун, екс-перший заступник міністра фінансів України Ігор Уманський, віце-президент Gorshenіn Group Олексій Лещенко, народний депутат України Лілія Григорович.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.