Якість сировини — одна з головних проблем у питаннях виробництва безпечної та високоякісної, конкурентоспроможної продукції. Через відсутність, приміром, достатньої кількості якісної молочної сировини ми практично не можемо реалізовувати свою продукцію не тільки на ринки Європейських країн, а вже і Казахстану, Росії, які донедавна були основними в СНД споживачами українських  сиру, масла, сухого молока.

Як відомо, з 2007 року в чинний стандарт «Молоко коров’яче. Вимоги при закупівлі» внесено зміни в частині введення гатунку «екстра» з показниками загального обсіменіння не більше 100 тисяч одиниць на один мілілітр, кількість соматичних клітин — до 400 тисяч/мл. Такого молока за десять місяців, починаючи з нового року, на переробні підприємства надійшло лише 2,6 відсотка від усього закупленого.

Невідповідність сировини міжнародним стандартам не дає можливості нашій державі бути вагомим гравцем на зовнішньому ринку. А вступ України до СОТ, створення зони вільної торгівлі з ЄС, зниження митних ставок для імпортованої продукції поступово призводить до того, що проблема може позначитися й на внутрішньому ринку.

Реально змінити ситуацію, вважають фахівці, можна починаючи з молочного поголів’я, якщо буде повністю вирішено питання фінансування Національного проекту «Відроджене скотарство в Україні», виконано заходи з реконструкції та будівництва ферм, оснащено їх доїльними залами та закуплено продуктивних корів. Потрібна також фінансова підтримка будівництва сучасних молокопереробних підприємств, насамперед з виробництва молочних продуктів дитячого харчування.

Якщо поглянути на досвід Російської Федерації, там, крім виплат за збереження поголів’я, планують запровадити субсидії на літр товарного молока високої якості у розмірі 3 рублі (у тім числі, за рахунок федерального бюджету — 2, за рахунок місцевих бюджетів — 1 рубль). Тобто господарствам платитимуть за конкретні обсяги проданої на переробку сировини.

Не на користь галузі й масові претензії споживачів щодо якості товарів, які викликані фальсифікацією молочних продуктів з боку недобросовісних виробників. Насамперед, коли молочний жир та білок замінюють рослинними.

Нині чинні нормативні документи розмежували молочні і молоковмісні продукти, масло і спреди, визначили вимоги до найменувань та для інформування споживачів. Проте, зазначають фахівці, сам термін «молоковмісний» потребує доопрацювання. У такому продукті частка молочних компонентів має бути не 25 відсотків, як нині, а істотно збільшена.

Тут можна запозичити досвід Росії, де переглянуто вимоги щодо заміни молочної складової в молоковмісних продуктах. У РФ дозволено заміну молочного жиру в кількості його масової частки не більш як 50 відсотків від жирової фази винятково замінником молочного жиру та не допускається заміна молочного білка.

 

Фото автора.