Національна асоціація молочників України виступає за повернення до колишньої системи дотування приватних домогосподарств—виробників молока, коли дотація виплачувалася на одиницю зданої на переробку сировини.

«Та система, яка була раніше, вирішувала два питання. Передусім то була доплата виробникам сировини. І головне — та дотація, що йшла за рахунок повернення ПДВ, не лягала на собівартість. Це стримувало ціни на готову продукцію. Адже в молоці або у м’ясі основна складова собівартості — це сировина», — пояснив голова правління асоціації Василь Бондаренко.

При цьому експерт не вважає, що колишній порядок був непрозорим. «Ці дотації вважалися бюджетними. Тому їх виплату контролювала податкова інспекція. Прозора чи  непрозора ця схема, залежить від того, хто під яким кутом на неї дивиться. Я не заперечую, що і серед переробників могли бути якісь порушення. Принаймні були такі випадки, коли вони платили дуже великі штрафи. Я вважаю, що та схема, яка працювала з 1998 року по 2010 рік, повинна працювати і нині, і особливо для населення. Адже демографія така, що люди за віком весь час ідуть, нема кому тримати цих корів. А сподіватися на те, що у найближчі п’ять років побудують ферми, не можна. Інакше, якщо не підтримати молочну галузь зараз, то без приватних домогосподарств у найближче десятиріччя не обійтися», — зазначив В. Бондаренко.

Нині у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким пропонується повернути порядок дотування виробників молока. У його розробці брали участь й фахівці «Укрмолпрому».