Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 20-й тур.

9 грудня. «Оболонь» — «Таврія». 1:3. 4 100 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Мандзюк, 18 — Шиндер, 19, 37, Калиниченко, 35.
10 грудня. «Олександрія» — «Металіст». 1:3. 6 000 глядачів. Рефері — Вакс (Сімферополь). Голи: Ксьонз, 25 — Гав’єр, 22, Девич, 66, 87.
«Карпати» — «Динамо». 0:1. 32 600 глядачів. Рефері — Абдула (Харків). Гол: Ідейє, 88. Вилучено Кополовця («Карпати», 66, друге попередження).
«Дніпро» — «Чорноморець». 1:0. 8 394 глядачі. Рефері — Деревинський (Київ). Гол: Калинич, 22 (п).
«Арсенал» — «Ворскла». 2:0. 2 407 глядачів. Рефері — Мосейчук (Чернівці). Голи: Матвєєв, 5 (автогол), Гоменюк, 39.
11 грудня. «Металург» — «Зоря». 3:0. 1 000 глядачів. Рефері —Арановський (Київ). Голи: Піззеллі, 16, Траоре, 28, Дімітров, 68.
«Волинь» — «Іллічівець». 0:1. 1 700 глядачів. Рефері — Андрій Шандор (Львів). Гол: Тищенко, 40.
«Кривбас» — «Шахтар». 0:4. 25 000 глядачів. Рефері — Швецов (Одеса). Голи: Коста, 10, Мхітарян, 60, Едуардо, 84, Адріано, 90+2.
Бомбардири: Майкон («Металіст»), Ярмоленко («Динамо») — по 11 м’ячів, Ідейє («Динамо») — 10, Калинич («Дніпро») — 9, Селезньов, Адріано (обидва «Шахтар»), Гавьєр, Девич (обидва «Металіст») — по 8.
Те, що вплив стадіону на будь-який поєдинок — надто вагомий фактор, мало в кого викликає сумнів. Ті, хто побували на «Арені Львів», коли збірна України приймала національну команду Австрії, добре відчули неповторну тамтешню атмосферу, коли трибуни буквально гнали свою команду вперед до перемоги. І разом здобули її. За що Олег Блохін і його футболісти щиро дякували вболівальникам. Глядачі були активними і під час дебютної зустрічі «Карпат» на новенькій споруді проти столичного «Динамо». Але то була зовсім інша ситуація — поєдинок опинився на грані зриву...
У другому таймі на трибунах запалили димові шашки. Поле затягло щільним «туманом». І рефері матчу Анатолій Абдула змушений був зупинити поєдинок і запросити футболістів до підтрибунних приміщень. Хто це зробив? Шукати винних, звісно, не нам — це пріоритет правоохоронних органів. На жаль, той прикрий епізод, який не робить честі країні, котра є господаркою фінальної частини Євро-2012, фактично зірвав дебют «Карпат» на новому стадіоні, зіпсував настрій численним відданим прихильникам футболу, котрі прийшли на «Арену Львів» з чистими намірами — повболівати і отримати насолоду від гри...
На жаль, палили фаєри і ламали крісла і в Олександрії. Димову завісу влаштовували і на матчі «Дніпра» з «Чорноморцем». Тому керівництву нашого футболу варто серйозно поставитися до цих прикрих подій. Адже це неприємне явище може перетворитися на хронічну хворобу. Поки не пізно, слід рішуче розвіяти шкідливий «туман» антифутболу.
Тепер про саму гру конкретно. Маємо на увазі поєдинок у Львові, котрий був центральним у турі. Господарі в першій половині атакували і настирніше, і агресивніше, і гостріше. Либонь, мали дуже вагомі стимули. Динамівцям особливо непереливки було на останніх хвилинах тайму, в якому вони практично не створили жодного моменту.
Забігаючи наперед, скажу, що надмірна агресивність зіграла злий жарт із львів’янами. Вона і відволікала їх, і заважала. Зокрема, Михайло Кополовець отримав червону картку саме з цієї причини. Як кажуть наші західні сусіди, «цо занадто, то нє здраво». Отже, віддавши всі сили, футболісти «Карпат» в підсумку програли. Можливо, якби були холоднокровнішими, то й рахунок був би приємніший для них.
Тепер про гостей. Навіть за певного спаду у грі, котрий триває не перший день, кияни провели зустріч досить організовано, насамперед подбавши про оборону. І переймалися нею вони всією командою — грамотно і якісно. Тут особливо варто відзначити юного воротаря біло-синіх Максима Коваля, котрий напередодні відсвяткував своє 19-річчя.
Отож, маючи міцні тили, можна сподіватися і на успіх попереду. Але, якщо відверто, було важко зрозуміти: яким робом футболісти «Динамо» збираються забивати? Їхні дії у нападі були надто бляклими і невиразними. Хоча і Юрій Сьомін, і його асистенти, зокрема Сергій Ребров, запевняли, що прибули до Львова виключно за перемогою. Вона б гарантувала киянам першу позицію в турнірній таблиці перед тривалими зимовими канікулами. Зрештою, слова київських наставників матеріалізувалися. Гості таки домоглися бажаного результату. 
Після перерви Сьомін випустив на поле Дениса Гармаша і Лукмана Аруну замість Артема Мілевського і Карлоса Корреа, сподіваючись посилити атаку. А ще ці заміни дозволили застосувати іншу тактику, що мало позитивні наслідки.
Динамівці, віддамо їм належне, боролися, терпіли і, зрештою, дочекалися свого шансу. Справу почав Гармаш (один із найкорисніших у складі гостей). Він зробив навісну передачу до карного майданчика, де нігерієць Браун Ідейє виграв боротьбу вгорі у Артема Федецького і влучив у ворота...
Інші клуби-лідери, «Шахтар» і «Металіст», виступаючи в гостях, здобули переконливі перемоги. Отже, першу і більшу частину чемпіонату країни завершено. І лише «Металісту», «Динамо» і «Ворсклі» належить ще провести матчі завершального туру групового раунду Ліги Європи. Ось тоді геть усі наші клуби з елітного дивізіону підуть на зимові канікули. А 21-й тур відбудеться аж 3 березня.
На знімках: Максим Коваль; новобранець «Карпат» Ерік (ліворуч) і динамівець Аруна.
Фото Євгена КРАВСА (зі Львова спеціально для «Голосу України»).