Минулий тиждень був доволі спокійним. Хоча у вівторок опозиція і заблокувала роботу парламенту, наступні дні народні обранці попрацювали досить продуктивно. Навіть прийняли в першому читанні закон про ринок землі.
А тим часом у лавах фракції «БЮТ-«Батьківщина» пройшла зміна керівництва. Замість поміркованого Івана Кириленка бютівці обрали лідером фракції народного депутата Андрія Кожем’якіна, якого дехто з політологів вважає «яструбом».
Причини такої рокіровки називають різні, хоча сам Іван Кириленко стверджує, що він давно домовився з Юлією Тимошенко, що покине пост керівника фракції для того, щоб зосередитися на роботі в центральному штабі у зв’язку з майбутніми виборами. Натомість у ЗМІ просочилася інформація про те, що це рішення спричинене брифінгом Івана Кириленка, на якому той заявив, що опозиція готова підтримати будь-які законопроекти, в тому числі й про ринок землі, підготовлені правлячою більшістю в обмін на скасування вироку Юлії Тимошенко. От тоді, мовляв, йому і запропонували покласти на стіл заяву.
А Юлію Тимошенко суд удруге взяв під варту на час розслідування кримінальної справи щодо діяльності на газовому ринку країни корпорації «Єдині енергетичні системи України», яку вона свого часу очолювала і яка користувалася підтримкою тодішнього прем’єра Павла Лазаренка, котрий нині відбуває покарання у Сполучених Штатах Америки за відмивання коштів.
Проте стан здоров’я Юлії Тимошенко викликає занепокоєння не тільки її адвокатів. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова заявила минулого тижня, що зміни в стані здоров’я Юлії Тимошенко помітні навіть неозброєним оком.
Складається враження, що екс-прем’єра дехто прагне перетворити на великомученицю, яка потерпає від правлячого режиму. Хоч як дивно, але передусім це вигідно опозиціонерам, котрі ніяк не можуть змиритися з тим, що вони втратили владне корито, і прагнуть до нього повернутися, навіть ціною здоров’я, а, може, й життя свого лідера. Водночас дивує і незграбна реакція нинішньої влади, яка своєю жорсткою позицією, навіть попри реакцію керівників країн Європейського союзу, підіграє опозиціонерам. Напевне, главі держави є над чим замислитися щодо свого найближчого оточення.
А наприкінці тижня розгорівся скандал у газеті «Сегодня», яка входить до складу корпорації СКМ, що нібито належить найбагатшій людині країни Рінату Ахметову. Колектив повстав проти генерального директора видання Олени Громницької, яку звинуватили у впровадженні в газеті цензури, а також у втручанні в роботу редакції. І оголосив передстрайкову ситуацію. Після початку розслідування звинувачень, висунутих проти неї, Громницьку відсторонили від роботи. А згодом — і головного редактора газети Ігоря Гужву, якого, у свою чергу, звинуватила Олена Громницька.
У цій ситуації, безперечно, ставати на чийсь бік не можна. Тим більше, що власники й ініціювали службове розслідування. Однак кожен із нас при написанні своєї статті завжди повинен пам’ятати про те, як слово наше відізветься. І не зловживати можливостями впливу на громадську думку, особливо у складні періоди життя країни.
Власне, поточний тиждень, напевне, окреслить нові проблеми, які можуть стати детонатором суспільних настроїв у майбутньому році.