Походом на Херсонську облдержадміністрацію збираються йти жителі відразу шести сіл Цюрупинського району області з населенням близько півтора десятка тисяч чоловік — Раденська, Костогризового, Великі Копані, Поди, Пролетарка та Добросілля. Люди хочуть поставити вимогу чиновникам не тільки виконання взятих ними ж на себе соціальних зобов’язань, а й елементарної справедливості.

Ще 2007 року тодішнє керівництво Цюрупинської райради та Херсонської ОДА голосно заявило про свої наміри підтягти до згаданих сіл газ. Для населених пунктів у степу це було порятунком, тому селяни сприйняли обіцянки можновладців з великим ентузіазмом.

У Раденську для прискорення робіт люди самі створили кооператив «Раденськгаз», і більше чотирьохсот родин внесли в його касу від 5,8 до 8,8 тисячі гривень. У сумі вони зібрали 2,4 мільйона гривень та ще 3,8 мільйона у складчину додали з бюджетів сільських рад.

На ці гроші між населеними пунктами встигли прокласти дев’ять кілометрів трубопроводів середнього тиску — залишилося лише підтягнути ще 470 метрів труби для закільцювання двох гілок. У свою чергу, з обласного бюджету асигнували двісті тисяч гривень на виготовлення технічної документації, а управління капітального будівництва облдержадміністрації підшукало фірму-підрядника для під’єднання до магістрального газопроводу високого тиску Херсон—Керч. Фірма навіть встигла урізатися у цей трубопровід, прокласти сімдесят метрів нової труби й під’єднати так званий продувальний вузол для коректування тиску в мережах. Але тут в Україні знову змінилася влада, потім помінялося керівництво облдержадміністрації, і гроші в бюджеті на продовження робіт раптово скінчилися.

Тодішні начальники з обласного УКБа зробили хитрий «виверт вухами»: 3 березня 2009 року передали недобудований газопровід на баланс громади села Раденська і благополучно відзвітувалися про відсутність об’єктів незавершеного будівництва. Гроші на продовження робіт відшукалися тільки в лютому 2011-го і то лише за допомогою НАК «Нафтогаз України». Але оскільки змінився підрядник і замовник, обласна державна адміністрація знову зажадала передати об’єкт на баланс управління капбудівництва Херсонської ОДА і от уже понад півроку пояснює відсутністю акту-прийому передачі неможливість продовження будівництва газопроводу. А через це жителі шести сіл Цюрупинського району зиму знову зустрінуть без блакитного палива, що подається по мережах, користуючись значно дорожчим балонним газом.

Здавалося б, скласти новий акт прийняття-передачі труби нескладно — за день впораєшся. Однак як тільки селяни нагадали новому керівництву УКБа про те, що будівництво газопроводу, відповідно до постанови Кабміну, велося на компенсаційній основі, із зобов’язанням влади погасити затрати громадян на його прокладення, так і почалася бюрократична чехарда.

Чиновники всіляко ухиляються від підписання нещасливого акта, а у відповідь на запити жителів відповідають, що розморожування соціально значимого будівництва відкладається через його відсутність, фактично перекладаючи вину на сільське самоврядування.

— У Раденську та інших селах уже відбуваються сходки жителів, на яких виведені з терпіння люди ставлять питання ребром — або повертайте гроші, які ми дали на газопровід, або дайте нам газ. Облдержадміністрація робить нас заручниками власної бездіяльності, перекладаючи провину з хворої голови на здорову і ганьблячи в очах наших виборців. Терпіти таке знущання далі вже неможливо, — обурений сільський голова Раденська Петро Василенко.

— Члени кооперативу вже починають поглядати косо, і по селах ідуть поголоски — чи не через те затримується введення газопроводу в експлуатацію, що правління гроші привласнило? Адже людям не доведеш, що я вже півтора року працюю без зарплати — на громадських засадах, — журиться голова кооперативу «Раденськгаз» Микола Пономаренко.

— Нам незрозуміло, чому в управлінні капітального будівництва та керівництві Херсонської облдержадміністрації відмовляються оформити бюджетну заявку на компенсацію затрат членів кооперативу. Адже гроші від скарбниці ми не по кишенях маємо намір розіпхати, а направити їх на розведення газопроводу по вулицях. На ці кошти можна було вже півсела газифікувати!

Нещодавно Рада громадськості Раденської сільської ради в котрий вже раз спрямувала в «Білий дім» лист зі скаргою на тяганину з розморожуванням будівництва газопроводу. І одержала від заступника голови Херсонської ОДА Анатолія Хоменка відповідь, немов скопійовану з попередніх відписок: для продовження робіт Раденській сільраді необхідно «здійснити передачу функцій замовника, проектно-кошторисної документації й недобудованих об’єктів управлінню капітального будівництва обласної державної адміністрації у встановленому законодавством порядку» (цитата).

Про компенсації селянам, що проклали за свої кревні дев’ять кілометрів трубопроводу середнього тиску між рідними селами і що п’ятий рік чекають, коли в їхніх плитах і опалювальних котлах загориться блакитний вогник, у відповіді від чиновника знову — жодного слова.