Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з міністром закордонних справ Угорської Республіки Яношем Мартоні (на знімку)
Зустріч відбулася у рамках офіційного візиту Я. Мартоні до України. Україна та Угорська Республіка підтримуватимуть і розвиватимуть тісну й добросусідську співпрацю в політичній, економічній та гуманітарній сферах, проводять консультації та обмін думками з питань, які становлять спільний інтерес. Крім того, сторони тісно співпрацюють на рівні депутатських груп із міжпарламентських зв’язків та між різними парламентськими комітетами, особливо щодо питань європейської інтеграції, торгівлі, зовнішньої політики, охорони навколишнього середовища, а також стосовно європейських конвенцій з питань захисту прав меншин, українського й угорського досвіду забезпечення їх прав. Сторони також сприяють транскордонному та регіональному співробітництву, передусім у Дунайському та Карпатському регіонах. Загалом, є всі підстави стверджувати, що між Україною та Угорщиною склалися добросусідські відносини, які охоплюють практично всі сфери життя.
Зокрема, коли йдеться про співпрацю в гуманітарній сфері, то важливим її аспектом є задоволення прав та потреб української громади в Угорщині та угорської громади в Україні. Що стосується України, то під час місцевих виборів 2010 року до складу Закарпатської облраді обрано 8 громадян України — угорців за походженням, та ще більш як 400 українців угорського походження увійшли до складу інших органів місцевого самоврядування. А в жовтні цього року в Київському національному лінгвістичному університеті відкрито Центр угорської мови і культури, тож сьогодні 21 студент має змогу вивчати мову та культуру сусіднього народу.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.