Народна партія відзначає свій ювілей. Учора в Українському домі відбулися урочистості з нагоди 15-ї річниці заснування партії. Глава Народної партії — Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, засновники та ветерани цієї політичної сили, представники регіональних партійних організацій говорили про довгий, непростий, проте насичений напрацюваннями і здобутками шлях партії та окреслили плани на майбутнє.

Володимир Литвин, виступаючи на урочистостях, поставив перед однопартійцями нові завдання: піднести голос Народної партії, чіткіше й упевненіше відстоювати свої позиції. «Період невизначеності, пошуків свого місця, пошуку і знаходження компромісів завершився. Бо такий наш підхід багато в чому розглядають як слабкість, — сказав він. — Повинен звучати твердий голос там, де це потрібно». Водночас народники не відмовляються від ставки на серединну лінію, на передбачуваність і стабільність, уникнення протистоянь, на середній клас і надалі, за словами їх лідера, діятимуть так, щоб уникати крайнощів, не сіяти розбрат, змістити суспільну свідомість із взаємопоборювання на роботу. Володимир Литвин подякував однопартійцям за те, що упродовж 15 років разом із народом творили і багато в чому тримали на собі країну, утримуючись від радикалізму. «Бо крайнощі, можливо, і створюють прорив, але серединна лінія дає змогу рухатися без конфліктів і збурень, зберегти за будь-яких обставин передбачуваність і стабільність», — переконаний В. Литвин.

За 15 років Народна партія пройшла непростий шлях. Були і перемоги, і падіння, і нові звершення. У грудні 1996 року група народних депутатів України та Всеукраїнська рада колективних господарств ініціювали об’єднання в політичну силу всіх, кому була небайдужа доля українського села. Так народилася Аграрна партія, яка поставила собі за мету всебічне сприяння та участь у виробленні державної економічної політики, створення умов для зростання аграрного виробництва, поліпшення добробуту людей. У червні 2002 року 16 депутатів від Аграрної партії сформували в парламенті фракцію «Аграрники України». Один із засновників партії народний депутат України Катерина Ващук пригадала, як поступово політична сила переростала галузевий рівень і вийшла на всеукраїнський масштаб. І як загальнонародна спрямованість партії чітко зорієнтувалася після обрання в 2004 році лідером Голови Верховної Ради Володимира Литвина, відколи назву партії було змінено на Народна. У лютому 2005 році на VІІ позачерговому з’їзді партії у прийнятому Маніфесті Національного Єднання партія чітко окреслили свою роль у політичному житті країни як об’єднавчої сили. До фракції у Верховній Раді в 2005 році ввійшли 41 народний обранець, у 2006 році на виборах до місцевих рад було обрано понад 25 тисяч депутатів-народників. Через низку об’єктивних та суб’єктивних причин Народна партія не пройшла до парламенту в 2006 році, але вже в наступному, 2007, році на позачергових виборах народники повернулися до парламенту і нині мають власну фракцію у 20 багнетів. Очолює фракцію Народної партії у Верховній Раді Ігор Шаров, який також стояв біля витоків її становлення. В умовах політичного протистояння, яке доводилося переживати нашій державі, народники обрали непросту позицію — стояти над сутичкою, над конфліктом, щоб зняти напруження і привести ситуацію у країні в рамки правового поля. Саме таку амбітну місію взяла на себе Народна партія і дотримується її й донині.

Хоча сьогодні перед державою, а отже, і перед партіями, на думку В. Литвина, постали нові виклики та завдання. А знаходити компроміс стає дедалі складніше. «Ураховуючи той надзвичайно складний, але відповідальний період, який переживає країна, а також невизначеність і розломи, які переживає світ, потрібно величезне мистецтво, щоб виробити той компроміс, який дасть нам змогу вберегти країну», — підкреслив В. Литвин. Він категорично висловився проти будь-яких закликів деяких політиків віддати частину території України. 

На думку В. Литвина, уміння творити і будувати потрібно нав’язати сьогодні в Україні. Бо лише це дасть змогу говорити про передбачуване майбутнє для України і наших дітей. «Потрібно налаштуватися на роботу, країна повинна почати працювати, а не займатися перерозподілом того, що є, в тому числі й приватної власності, — наголосив Голова Верховної Ради. — Це вимагає налаштуватися на складний і тривалий перехідний період і рухатися своїм шляхом, озброїтися терпінням. Країні потрібно як мінімум п’ять—десять років не лише заспокоєння, а й напруженої роботи, інакше ми безнадійно відстанемо від світу. Нам треба бігти, щоб не запізнитися, але знати куди і для чого, за що. Треба вирівняти країну й вивести її на стабільний поступ».

Після урочистостей журналісти поцікавилися у В. Литвина, чи піде Народна партія на наступні парламентські вибори самостійно, чи можливо її об’єднання, зокрема, з Партією регіонів. На це В. Литвин відповів, що Народна партія братиме участь у виборах і робитиме акцент на мажоритарних округах. А про співпрацю з Партією регіонів свідчить сам факт одностайного голосування фракції народників за законопроекти, які пропонує влада. «Треба працювати, у процесі дискусії виробляти рішення, доволі непрості, але без яких не обійдемося», — підкреслив він. Характеризуючи бюджетний процес, глава парламенту сказав, що із здивуванням прочитав, що Прем’єр-міністр дав команду готувати бюджет «за жорстким сценарієм» із ціною 400 доларів за російський газ. «А як же рішення Верховної Ради, яка прийняла в першому читанні бюджет і висловила свої пропозиції та зауваження, які має опрацювати Кабінет Міністрів? Сподіваюся, — зазначив В. Литвин, — що у нас буде більше діалогу, щоб не отримали сюрприз у вигляді зовсім зміненого варіанта державного бюджету. Нам аж ніяк не потрібні додаткові стимули для збурення ситуації у Верховній Раді. Робота складна, відповідальна, потрібно, щоб разом працювали і Кабмін, і Верховна Рада».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Зліва направо: на передньому плані Катерина Ващук, Ігор Шаров, Олег Зарубінський.