Кримінальна сенсація: на Херсонщині в результаті складної і довготривалої операції вартові закону знешкодили надзвичайно небезпечне й добре озброєне злочинне угрупування, причетне до щонайменше 15 пограбувань, у тім числі, до нальотів на ювелірні салони в Дніпропетровську та в Криму.

 

Усе почалося з того, що співробітники міліції Чаплинського району області вирішили «наглянути» за двома раніше судимими місцевими жителями, які після звільнення із колоній ніде не працювали і не мали легальних джерел доходу. Але це не заважало їм влаштовувати бучні гулянки й не відмовляти собі в задоволенні будь-яких забаганок, що в невеличкому селищі зі статусом райцентру одразу стало помітно. Всі пересування, зв’язки та зустрічі фігурантів непомітно взяли під контроль, і понад два місяці стежили за ними. Особливо зацікавив оперативників колишній «зек», що повернувся до Чаплинки після відбуття 14 років ув’язнення за навмисне вбивство. Він і виявився лідером розбійницької ватаги, до якої входив ще один його земляк, а також спільники з Цюрупинського району Херсонщини та обласного центру.

Злочинне угруповання не гребувало абсолютно нічим: у віддалених селах вони вночі грабували магазини (зазвичай подібні торгові точки не охоронялися і не були обладнані сигналізацією), забираючи залишену виручку, горілчані вироби та цигарки на суму від 8 до 30 тисяч гривень. Проте на рахунку банди були й досконало продумані та підготовлені напади на ювелірні крамниці, куди члени ОЗУ вривалися у масках, розмахуючи вогнепальною зброєю.

— Вони жодного разу не застосовували її — достатньо було самої демонстрації зброї, аби персонал не чинив опору. Однак міліція враховувала, що під час затримання грабіжники можуть нею скористатися і спробувати втекти або попередити приятелів. З огляду на це затримання всіх підозрюваних вирішили проводити одночасно, отримавши в судах ордери на обшук та задіявши для їх знешкодження понад сорок оперативників і бійців міліцейського загону спецпризначення «Беркут», — розповідає начальник управління карного розшуку обласного управління МВС полковник Сергій Дьоров.

Рано-вранці, коли спиться найсолодше, групи спецпризначенців увірвалися до осель зловмисників — ті не встигли навіть піднятися зі своїх ліжок, не те що схопитися за «стволи». Один із таких «героїв», котрий до того сміливо вимахував зброєю перед очима тендітних продавчинь у ювелірних салонах, побачивши наставлений на нього самого автомат, навіть... обмочився з переляку. Сили волі для гри в мовчанку в затриманих також не вистачило — про свої та чужі «подвиги» вони розповідають наввипередки та з усіма подробицями.

Та співробітники карного розшуку вилучили не тільки зброю, а й безліч інших речових доказів, починаючи від масок, що їх використовували учасники розбійницьких нападів, і закінчуючи золотими прикрасами з пограбованих ювелірних салонів.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.