Уже понад 12 років в Україні діє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі — фонд). Ця установа накопичує грошові кошти на випадок, якщо котрийсь банк «лусне» та не зможе повернути людям їхні депозити.
У парламенті зареєстровано законопроект № 9342 «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», що має на меті підсилити роль фонду. Йому буде надано повноваження щодо неплатоспроможних банків з їх ліквідації, продажу їхнього майна, продажу самої банківської установи.
Сьогодні, якщо банк зазнає фінансових труднощів та не повертає людям їхні депозити, для отримання компенсації з фонду вкладники змушені чекати подекуди і роками, поки НБУ не визнає банк безнадійним та не оголосить про його ліквідацію. А до цього моменту держава всіма силами боротиметься за порятунок банку — вводитиме тимчасову адміністрацію, оголошуватиме про мораторій на зняття депозитів. А вкладник лише чекатиме або вистоюватиме величезні черги та отримуватиме по «копійці» в день, як було з банком «Родовід». Таких прикладів у новітній історії України багато.
Законопроект, авторами якого є Віталій Хомутиннік, Станіслав Аржевітін, Василь Горбаль та Юрій Полунєєв має на меті встановити принципово інший механізм сплати компенсації — гроші повертатимуть не в момент ліквідації банку, а одразу, тільки-но у банку з’являться «симптоми» неплатоспроможності. Після цього вже сам фонд перейматиметься ліквідацією «проблемної» установи, або її оздоровленням, якщо це можливо.
На сьогодні законопроект успішно пройшов перше читання в парламенті та, імовірно, скоро набуде статусу закону.
Спеціалісти дійшли згоди
Нещодавно відбулася зустріч фахівців з фінансового ринку, на якій обговорили насущні проблеми діяльності Фонду гарантування вкладів та можливі шляхи розширення повноважень цієї установи. Захід був організований Комітетом Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики за підтримки Світового банку.
У засіданні «круглого столу» взяли участь: заступник Голови НБУ — Голова адміністративної ради Фонду гарантування вкладів Ігор Соркін, в. о. директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Андрій Оленчик, постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Макс Альєр.
Поділитися досвідом з інших країн приїхали гості. Зокрема, представниця Світового банку Анжела Пригожина, представниця Федеральної корпорації страхування депозитів (американського аналогу Фонду гарантування) Гейл Верлі, заступник Генерального директора  Агентства зі страхування вкладів Андрій Мельніков (Росія), представник Фонду страхування ощадних депозитів Юзуф Сердар Агзітеміз (Туреччина) та багато інших.
Зі вступним словом виступив народний депутат та співавтор законопроекту Юрій Полунєєв. Він зазначив, що в сфері банківських послуг центральною фігурою є споживач — особа, що розміщує в банку депозит або бере кредит. І саме споживачі банківських послуг є найменш захищеними  учасниками фінансового ринку. Саме споживачі найбільше постраждали від світової фінансової кризи. Захистити клієнта банку  та досягнути стабільності у фінансовому секторі можливо, на думку депутата, не лише гарантуючи банківські вклади населення, а й створивши умови для «безболісного» виведення з ринку неплатоспроможних банків. Саме такі повноваження хочуть надати Фонду гарантування вкладів.
Постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Макс Альєр звернув увагу присутніх на ключові моменти, які можуть забезпечити ефективну роботу фонду вже з новими повноваженнями. Це, по-перше, чітка визначеність питання — кому буде підзвітний фонд, хто впливатиме на його роботу. По-друге, повинна бути чітко прописана відповідальність цієї установи. І, по-третє — у фонді повинні працювати професіонали, а його керівництво має  бути віддаленим від політики.
Анжела Пригожина, представник Світового банку, проаналізувавши  ситуацію у світі, зазначила, що після світової фінансової кризи 2007—2009 років майже всі країни світу підвищили суми гарантованої компенсації по банківських  вкладах. Однак таке підвищення не є панацеєю від паніки та не забезпечує відновлення довіри вкладників банків. Лише злагоджена робота всіх учасників фінансового ринку може забезпечити стабільність економіки і окремо взятої країни, і світу загалом.
Аж ніяк не всі країни надають своїм установам з гарантування вкладів широкі повноваження. Так, не переймаються оздоровленням банків фонди гарантування Албанії, Румунії, Естонії, Словакії, на сьогодні — і України. Натомість такі країни, як Велика Британія, Франція, Німеччина, Норвегія, Росія покладають на фонди не лише функцію «виплатної каси по вкладах», а й залучають їх до процесу реструктуризації боргу неплатоспроможного банку, виведення його з ринку.
Всі без винятку присутні на засіданні «круглого столу» погодилися, що друга з моделей є ефективнішою та повинна бути запроваджена в Україні.
Прокоментувати законопроект про посилення ролі Фонду гарантування вкладів ми попросили Олександра Сугоняка, президента Української асоціації банків.
— Пане Олександре, а що думають банкіри про законопроект № 9342?
— Основна новація законопроекту — передача Фонду гарантування вкладів фізичних осіб функцій виведення неплатоспроможних банків з банківського ринку. Отже, на Фонд фактично покладаються функції ліквідатора. Водночас законопроект визначає конкретні механізми ліквідації банків та значно скорочує термін дії тимчасової адміністрації та проведення ліквідаційної процедури.
Теоретично — це позитив. Фонд як один з основних кредиторів неплатоспроможного банку буде зацікавлений у скороченні часу повернення активів цього банку та підвищенні контролю за ліквідацією.
Однак, враховуючи проблеми в українському судочинстві та в роботі виконавчої служби, реальні наслідки ухвалення цього закону можна буде оцінити, лише маючи досвід його практичного застосування.
Крім того, кризовий період навряд чи є кращим часом для докорінного реформування процедури ліквідації банків.
— Як, на вашу думку, чи зросте рівень довіри громадян до банківської системи з прийняттям цього закону?
— У разі, якщо фонду вдасться реалізувати надані йому можливості, підвищити контроль та прозорість ліквідаційних процедур, це, безумовно, позитивно вплине не підвищення довіри до всієї банківської системи.
 
Підготував Ярослав ГРУЩИНСЬКИЙ. 
 Мал. Миколи КАПУСТИ.