«Нова редакція Закону України «Про державну службу» — це ще один важливий елемент адміністративної реформи, — наголосив представник Президента у Верховній Раді, народний депутат Юрій Мірошниченко (на знімку). — За ініціативи глави держави парламент розглянув і ухвалив низку законів щодо чіткого розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади. Отже, на порядку денному — реформування державної служби».
За словами політика, найближчим часом очікується, що Президент підпише згаданий закон. І вітчизняну державну службу буде впорядковано за зразком подібних структур провідних країн Європи.
«В основу цього закону закладено європейські демократичні принципи, — продовжив депутат, — які виводять нас на якісно новий рівень державної служби. А це — впорядкування самого змісту та сфери, в яких діятиме державна служба, та розмежування тих її видів, котрі досі не були чітко визначені. Додана надзвичайно важлива (з точки зору боротьби з корупцією) правова категорія — конфлікт інтересів державного службовця».
Останній пункт — це новація в українському законодавстві. Якщо для країн Європи норма про конфлікт інтересів є очевидною і зрозумілою, то для України — це щось незвичне.
У чому суть нововведення? Відтепер чиновник, дотичний до певного суб’єкта господарської діяльності, не матиме права брати участь в ухваленні будь-яких рішень на державному рівні щодо нього. Адже не раз і не два посадовці лобіювали інтереси власних підприємств або фірм своїх родичів, наприклад, під час проведення державних тендерів, і вигравали їх.
Зміст «конфлікту інтересів» якраз і полягає в тому, щоб державний службовець, який особисто зацікавлений у просуванні певних рішень, не мав ані права, ані можливості це зробити.
Якщо подібні факти будуть встановлені, то вони стануть предметом внутрішнього розслідування або навіть підставою для порушення кримінальної справи. В останньому разі чиновник нестиме відповідальність за корупційні дії.
Депутат переконаний, що механізм, який запроваджує оновлений закон про державну службу, убезпечує нас від корупції.
Юрій Мірошниченко зазначив, що згідно зі згаданим документом вдосконалено систему матеріально-технічного, грошового забезпечення державних службовців, створено інститут дисциплінарної відповідальності для них, визначені чіткі критерії оцінки роботи. Також запроваджено механізм щорічної атестації — коли винятково за конкурсом та результатом професійної діяльності державні службовці або далі просуватимуться по службі, або будуть звільнені з посади.