Шановні співвітчизники!
Відзначення Міжнародного дня прав людини, що бере свій початок з відповідної пропозиції Генеральної Асамблеї ООН 1950 року, на основі демократичних ідеалів, цінностей і почуттів взаємоповаги єднає світову спільноту в одну велику сім’ю.
Уся історія розвитку людського суспільства позначена боротьбою за створення належних умов існування, за набуття, визнання й забезпечення прав і свобод людини.
Здобувши на зламі тисячоліть державну незалежність, Україна задекларувала, що людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визначаються найвищими соціальними цінностями. Сьогодні ми з гордістю можемо заявити, що Україна домоглася відчутних результатів у формуванні справжньої культури прав людини. Наша держава дедалі впевненіше утверджується як незалежна, демократична країна.
Проте, попри помітні досягнення у правозахисній сфері, стан дотримання законодавства все ще далекий від бажаного й потребує неослабної уваги з боку державних структур і громадськості. Ще треба багато зробити, аби людина в нашій країні почувала себе у безпеці, вільною, господарем власної долі. Діяльність Верховної Ради України й спрямована на те, аби прискорити утвердження в Україні правової, демократичної держави і громадянського суспільства, що відповідали б світовим стандартам.
Переконаний, об’єднавши спільні зусилля на системне й послідовне розв’язання цих завдань, нам вдасться успішно реалізувати широкомасштабні зміни в суспільно-політичному житті країни, гарантувати всебічне дотримання конституційних прав і свобод людини і громадянина, повноцінно інтегруватися до кола демократичних держав світу.
Володимир ЛИТВИН.