У «глибинці» назріває соціальний вибух: профспілкові організації працівників освіти готують акції протесту і звернення до можновладців, щоб не допустити скорочення педагогів і погіршення умов їх праці. Керівники органів самоврядування в містах і селищах переконані, що іншого виходу немає.

— За останнє десятиліття кількість учнів у школах Нової Каховки скоротилася з 8200 до 6500, а вчителів менше не стало. Водночас на соціальні виплати для компенсації хронічного недофінансування з держскарбниці місцевий бюджет змушений витрачати дедалі більше коштів. Якщо п’ять років тому це було близько двох мільйонів гривень, нинішнього року — уже сім, а в 2012-му буде тринадцять мільйонів гривень. Тому відділ освіти змушений думати, як оптимізувати структуру навчальних закладів, — пояснює міський голова Володимир Коваленко. — У школах багато класів, де навчається по 12—15 дітей, що майже вдвічі менше від норми, тому «зводитимемо» кілька класів в один, а за потреби умовлятимемо батьків переводити дітей у сусідні ЗОШ. На вивільнених площах працюватимуть станції юних натуралістів і юних техніків, інші позашкільні установи, і в такий спосіб значно заощадимо гроші на комунальних послугах. Але до кінця навчального року жодних кадрових перестановок не буде, і гроші на зарплату знайдемо. А от до наступного вересня, імовірно, має бути скорочено від 50 до 60 учителів.

Втім, ставати в чергу на біржу праці нікому, швидше за все, не доведеться. Оскільки народжуваність підвищилася, і навіть виник дефіцит (300 місць) у дитячих садках Нової Каховки, тут мають намір відкривати нові групи, і вчителям запропонують пройти перенавчання на вихователів. А коли через пару років потреба в педагогах зросте, вони зможуть повернутися в школи.

Такими райдужними перспективами, на жаль, не можуть похвалитися міські голови Цюрупинська, Каховки, Голої Пристані, Берислава та інших.

— Сьогодні, щоб не допустити скорочень учителів і навчальних закладів, наша профспілка веде переговори з обласною владою. Домагаємося вишукування додаткових коштів для підтримки освітніх установ у районах. Переговори йдуть важко, отож про результати казати зарано, — вважає голова обласного комітету профспілки працівників освіти і науки Людмила Кучерява.

До оптимізації навчальних закладів не збирається вдаватися, мабуть, тільки влада Херсона. 

Та й то винятково тому, що там наважилися на непопулярні заходи набагато раніше, скоротивши навіть не класи, а цілі школи.

— Ще сім років тому ми були змушені закрити ЗОШ № 23 і 49, де просто не вистачало учнів. Учителі й багато хто з батьків, звичайно, виступали проти, але депутати міськради переконали їх у правильності ухваленого рішення. Нині одну з них здали в оренду ВНЗ, другу законсервовали, перебуває під охороною, і у разі потреби буде використана за прямим призначенням, — коментує начальник міського управління освіти і науки Юрій Никонов. — Зате питання про ліквідацію або радикальне скорочення ні в нинішньому, ні в наступному році не стоїть.

Це не означає, щоправда, що в нас не залишилося малокомплектних шкіл. Такі навчальні заклади саме є в приміських селищах, однак закривати їх не збираємося — батьки нас не зрозуміють, якщо дітям доведеться їздити за 30—40 кілометрів у школи обласного центру.

Херсон.