9 грудня 2011 року
Корупція — це хвороба, що уражає всі країни, яка підриває соціальний прогрес і породжує нерівність і несправедливість.
Розкрадаючи вкрай потрібні для розвитку кошти, корумповані індивіди та установи позбавляють бідні й уразливі верстви населення послуг у галузі освіти, охорони здоров’я та інших базових послуг.
Незважаючи на те, що корупція витісняє бідні верстви населення на узбіччя життя, їх неможливо змусити мовчати. Події, що відбулися цього року в арабських країнах і в інших регіонах світу, стали виявом єднання простих людей, які засудили корупцію й зажадали, щоб уряди оголосили війну цьому злочину проти демократії. Унаслідок цих протестів на міжнародній арені відбулися такі зміни, які ще кілька місяців тому неможливо було й уявити.
Корупція — всепроникаюче зло, відповідальність за боротьбу з яким несе кожен із нас.
Організація Об’єднаних Націй надає країнам допомогу в боротьбі з корупцією як складову частину своєї більш широкої, загальносистемної кампанії за зміцнення демократії й оздоровлення державного управління.
Потужним інструментом такої боротьби є Конвенція Організації Об’єднаних Націй проти корупції. Я звертаюся до всіх урядів, які ще не ратифікували цю конвенцію, з настійливим закликом зробити це якомога швидше. Я також звертаюся до урядів із проханням включати антикорупційні заходи в усі національні програми, спрямовані на підтримку сталого розвитку.
Ефективні дії принесуть чималі вигоди й приватному сектору. Корупція призводить до викривлення ринкових відносин, веде до зростання витрат компаній і, зрештою, стає тягарем для споживачів. Завдяки антикорупційним ініціативам, у тому числі Глобальному договору Організації Об’єднаних Націй, компанії можуть створити більш прозору систему світогосподарських зв’язків.
Тож давайте з приводу Міжнародного дня боротьби з корупцією зобов’яжемося внести посильний вклад у протидію корупції, посоромлення корупціонерів і формування такої культури поведінки, наріжним каменем якої є норми етики.
Фото прес-служби Генсека ООН/Укрінформ.
Між іншим
Відомо сім видів корупції:
АКТИВНА — підкуп високопосадовця або його вимагання незаконної винагороди.
ДІЛОВА — хабар від підприємців службовцям.
ПАСИВНА — отримання незаконної винагороди за виконання службових обов’язків.
ПОБУТОВА — вимагання службовцем грошей за надання послуг.
СВІТЛА — поведінка службової особи, яка спонукає до дачі хабара—подяки за послугу.
СІРА — корупційне поводження поєднане з правопорушенням.
ЧОРНА — поведінка службовця поєднана із скоєнням злочину чи з участю в організованій злочинній діяльності.