Першу в Тернополі соціальну аптеку відкрито на базі міської комунальної лікарні №2. Вона приватна, але завдяки тому, що міська влада має свою частку власності у вигляді комунального майна, вдалося домовитися про зниження цін на ліки на 15—30 відсотків. Не дивно, що одразу після відкриття до віконечка вишикувалась чимала черга з пацієнтів лікарні.
— Ми будемо щомісяця моніторити ціни в цьому закладі, щоб власники дотримувалися домовленості, — запевнив міський голова Сергій Надал. — Соціальні аптеки найближчим часом буде відкрито також у лікарні швидкої допомоги та лікарні №3.
Досі в медичних закладах працювали аптеки, де ціни були навіть вищими, ніж у місті. Власники добряче їх «накручували», користуючись тим, що не всі пацієнти мають змогу кудись йти. Тепер із цим буде покінчено. В місті вже діє кілька соціальних магазинів, соціальна перукарня, де ціни на основні продукти харчування, деякі послуги нижчі за ринкові. За словами голови обласної ради Олексія Кайди, обласна влада вивчатиме досвід міської. У комунальних медичних закладах області, на його переконання, повинні діяти комунальні аптеки, що дасть змогу реально знизити ціни.