Учора в столиці чорнобильці, які протестують проти скасування соціальних пільг, оголосили про початок голодування без води, пов’язавши собі на голови стрічки з написом «Сухе голодування». З ранку учасники акції протесту прорвалися на газон напроти будинку Кабінету Міністрів і встановили на клумбах національний прапор України. Відбулася сутичка зі співробітниками правоохоронних органів, повідомляє УРА-Інформ. Нагадаємо, раніше рішенням суду чорнобильцям було заборонено встановлювати в Маріїнському парку напроти будинку уряду намети, національний прапор і проводити будь-які акції.

І все-таки напередодні вночі в Маріїнському парку ночували 35 чорнобильців-голодувальників. Біля учасників акції чергує «швидка», автобус із правоохоронцями та міліцейський УАЗ. Як повідомило Головне управління МВС у Києві, воно має інформацію про те, що чорнобильці, які проводять голодовку в парку напроти будинку Кабінету Міністрів, намагатимуться перекрити рух по вулиці Грушевського.

Не припиняються акції протестів і в регіонах. Так, у Львові 6 грудня чорнобильці встановили намети біля будинку Львівської обласної держадміністрації на підтримку акцій у Києві й Донецьку. І заявили, що наметове містечко стоятиме доти, доки влада не почне дотримуватися законів, не виконає вимоги чиновників і рішення судів щодо всіх виплат чорнобильцям.

А вчора в Харкові близько 150 представників чорнобильських організацій регіону пікетували управління Пенсійного фонду України з вимогою виконання рішень судів про призначення пенсій, передає УНІАН. Вони наполягають на забороні управлінню ПФ самовільно змінювати розмір призначених пенсій, стверджуючи, що невиконання державою рішень судів суперечить низці законів і Конституції України. Люди не виключають, що найближчим часом вони вдадуться «до радикальніших форм протесту». Ця акція, за словами організаторів, безстрокова і спрямована на підтримку чорнобильських виступів, які відбуваються в Києві та інших містах України.

Сьогодні до 10.00 голодуючі в Донецьку чорнобильці повинні прибрати свої намети. Днями виконавча служба зачитала їм відповідні постанови суду. Нагадаємо, акція протесту донецьких ліквідаторів Чорнобильської катастрофи біля будинку управління Пенсійного фонду розпочалася 15 листопада. Донецький окружний суд 23 листопада ухвалив припинити її проведення. Учасники акції відмовилися виконати цю постанову. 27 листопада під час демонтажу наметового містечка протестувальників помер 70-річний Геннадій Конопльов. Однак прокуратура відмовилася порушувати кримінальну справу за цим фактом. Учора прокурор Донецької області Володимир Вишинський заявив: складу злочину в смерті учасника акції протесту чорнобильців у Донецьку Геннадія Конопльова немає.

А днями в наметовому містечку в Донецьку готувалися до зустрічі з Президентом України, щоб розповісти про свої вимоги особисто гаранту Конституції. Але вона не відбулася.

Глава держави зобов’язав уряд найближчим часом зібрати представників громадських організацій, які мають різні пільги, передусім чорнобильців, і провести з ними відверту дискусію, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Тим часом Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що не розуміє, чому тривають акції протесту. Мовляв, ухвалено рішення підвищити пенсії інвалідам-чорнобильцям. Значна частина з них отримуватимуть максимально можливу — 8 тис. грн.

Водночас він доручив віце-прем’єр-міністру України Сергію Тігіпку продовжувати соціальний діалог із чорнобильцями, навіть якщо незадоволеним залишиться тільки одна людина. І визнав, що для фінансування всіх пільг, передбачених законодавством, у бюджеті немає грошей.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.