У Херсоні дрібні чвари у відносинах органів самоврядування міста й області вже переростають у відкрите протистояння. Незважаючи на те, що біля керма тутешніх рад стоять висуванці однієї й тієї ж Партії регіонів, і саме її члени після виборів сформували депутатську більшість, партійною солідарністю тепер навіть не пахне. Голова Херсонської облради Віктор Пелих просто на колегії обласної державної адміністрації жорстко розкритикував міського голову Володимира Сальдо. Він не тільки вихлюпнув на публіці своє роздратування з приводу того, що міські чиновники неприпустимо затягують із відповідями на запити облради, а й прямо заявив: «Потрібно йти на дострокові вибори, міняти керівника міста».

Настільки незвичну у вустах раніше досить стриманого й обережного у своїх висловлюваннях вченого з докторським ступенем репліку миттєво розтиражували місцеві ЗМІ. Але набагато цікавіший був не суспільний резонанс, а сенсаційне продовження кулуарної інтриги — блискавична реакція Херсонської міськради. На нещодавній її сесії з ініціативи опозиції на порядку денному несподівано виникло питання про дострокове припинення повноважень міського голови. Зазначимо: результати голосування теж виявилися із сюрпризом: за відставку Володимира Сальдо проголосували всього 11 депутатів від опозиції, ще десять були проти, а 45 народних обранців, що становили більшість, утрималися. Схоже, «нейтрали», переважно бізнесмени або чиновники, просто не ризикнули відкрито прийняти той чи той бік: з опозицією їм начебто не по дорозі, проте вплутуватися в конфлікт і однозначно підтримувати когось із місцевих політичних «титанів» вони теж не ризикнули, побоюючись обрати сторону, яка програє.

Тож стан справ у Херсоні тепер дуже нагадує ситуацію більш як десятилітньої давності, коли в протистоянні керівництва облдержадміністрації й міського голови Людмили Коберник до того абсолютно лояльна до неї більшість депутатів міськради не ризикнула виступити на захист свого лідера. У підсумку за обвинуваченням у переданні родичам меблевого куточка «Аляска» із власної приймальні Людмила Іванівна потрапила у в’язницю. Аж ніяк не виключено, що й для Володимира Сальдо, котрого херсонці втретє обирають міським головою, теж може знайтися такий собі «гарнітурчик з компроматом».

Хто візьме гору в черговому протистоянні «місто-область», жителям Херсонщини прогнозувати складно. Простим людям не до чиновницьких ігор — вони думають насамперед над тим, як прогодувати родини. Хоча, за великим рахунком, через ці ігри регіон і опинився в настільки жалюгідній економічній ситуації: замість того, щоб залучати інвесторів і шукати нові можливості для розвитку торгівлі й промисловості, перші особи області створюють конфлікти на рівному місці. Інвестиційний клімат у краї погіршується на очах.

Згідно з цілком офіційними данними облстату, обсяг прямих іноземних інвестицій у нас за минулі 9 місяців скоротився на 2,5 відсотка — до 196,9 мільйона доларів.

І це дуже прикро, бо гроші є куди вкласти: от уже десятиліття простоює аеропорт «Херсон», укотре провалюється аукціон із продажу другого за значенням у місті кінотеатру «Україна», жалюгідна доля найбільшого радгоспу «Янтарний» і холодокомбінату. Причому всі ці об’єкти або порівняно недавно передані під управління підприємницьких структур, або досі перебувають у комунальній власності, якою розпоряджається саме облрада.