Центральна виборча комісія станом на 16.30 28 жовтня опрацювала 92,47% електронних протоколів. За попередніми результатами, за даними офіційного сайту ЦВК, долають прохідний 5-відсотковий бар’єр і проходять до парламенту шість партій. Перше місце тримає «Народний фронт», який наразі набрав 22,2% голосів, на другому місці — Блок Петра Порошенка з 21,8% голосів. Трійку лідерів замикає Об’єднання «Самопоміч» — 10,99%. До парламенту також проходять Опозиційний блок — 9,31%, Радикальна партія Олега Ляшка — 7,45%, ВО «Батьківщина» — 5,69%. ВО «Свобода» поки що не потрапляє до парламенту, набираючи 4,72%. Решта партій набирають менш як 4% голосів.

Центрвиборчком розпочав отримувати перші протоколи окружних і дільничних виборчих комісій із мокрими печатками з результатами голосування в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі та в одномандатних округах. Наразі завершується передання до інформаційно-аналітичної системи «Вибори» електронних протоколів. Остаточні результати виборів народних депутатів ЦВК має встановити до 10 листопада включно.

Першими «ходоками» виявилися члени окружної виборчої комісії округу №146 Полтавської області. За словами Голови ЦВК Михайла Охендовського, така оперативність уже стала «давньою традицією» для цього округу. Одними з перших привезли протоколи з мокрими печатками до ЦВК і представники ОВК №45 (центр — Київський район Донецька), яка наразі розташована у Слов’янську.

За оперативністю внесення інформації до інформаційно-аналітичної системи «Вибори» лідирують Дніпропетровська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Харківська області — там уже опрацьовано і передано до ЦВК понад 90 відсотків електронних протоколів виборчих комісій. У Донецькій області станом на 12-ту годину 28 жовтня було опрацьовано 66,5% електронних протоколів, у Луганській — 45,79%. Скажімо, в Донецькій області на той час лише три окружкоми із 12, де відбулися вибори, опрацювали всі 100% протоколів дільничних виборчих комісій. А в Луганській — жоден. А у виборчому окрузі №106 (центр — Сєверодонецьк) на 12-ту годину було оброблено лише 8,77% електронних протоколів. А ось як розподілилися, за попередніми результатами, політичні симпатії мешканців Донбасу: в Донецькій області із 12 округів, де відбулися вибори, в чотирьох найбільше голосів віддано за Блок Петра Порошенка, а на Луганщині у чотирьох із п’яти округів, де вибори пройшли, лідирує Опозиційний блок, а в одному окрузі — КПУ. Серед областей України є й деякі «політично однобарвні» — скажімо, на всіх кругах Вінницької, Херсонської областей та м. Києва лідирує Блок Петра Порошенка, у всіх округах Волинської, Житомирської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Чернівецької областей — «Народний фронт», а у всіх 14 округах Харківської області — Опозиційний блок. Одеська область за лідерами парламентських перегонів майже розділилася навпіл: на 

6 із 11 виборчих округів найбільше голосів віддано за Блок Петра Порошенка, на п’яти округах — за Опозиційний блок. А в Чернігівській області на одному з шести округів лідирує Радикальна партія Олега Ляшка, в чотирьох округах — Блок Порошенка, ще в одному — «Народний фронт». Водночас деякі кандидати в народні депутати вже заявили, що оскаржать у ЦВК дії окружної виборчої комісії стосовно підрахунку та передачі даних прийнятих протоколів до ЦВК. Зокрема, такі повідомлення вже надійшли від одного з кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі №60 (Волноваха, Донецька область), де за даними 100% опрацьованих протоколів, перемагає висуванець Блоку Порошенка Дмитро Лубінець.

Загалом «Народний фронт» лідирує у 12 областях (Волинська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька), Блок Петра Порошенка — у восьми (Вінницька, Закарпатська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Херсонська, Чернігівська і м. Київ), Опозиційний блок — у п’яти областях (Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Харківська).

Визначилися й переможці в деяких одномандатних округах, серед яких багато одіозних старих і нових імен. Як свідчать дані ЦВК за підсумками обробки 100% протоколів, в окрузі №39 (Дніпропетровська область) переміг лідер «Правого сектора» Дмитро Ярош, в окрузі № 5 (Донецька область) — Юхим Звягільський, у 71-му та 73-му виборчих округах на Закарпатті — брати Балоги, в окрузі №114 на Полтавщині — Сергій Каплін, у Києві в окрузі №219 — Олександр Третьяков, №215 — свободівець Андрій Іллєнко, №213 — речник «Правого сектора» Борислав Береза, у №222 — Дмитро Андрієвський.

Загалом у ЦВК задоволені перебігом підрахунку голосів в електронному вигляді. Хоча мають претензії до роботи окружкомів у Донецькій і Луганській областях, де дані електронних протоколів вводять до системи «Вибори» значно повільніше, ніж в інших регіонах. За словами заступника Голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної, ЦВК разом із СБУ та МВС «проводять профілактичну роз’яснювальну роботу з членами окружних комісій у цих регіонах».

На жаль, не обходиться і без прикрих інцидентів. У понеділок, 27 жовтня, Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження шести членів ОВК №140 в Одеській області. Це було спричинено тим, що до ЦВК надійшла інформація: керівництво окружкому — голова, його заступник, секретар — і ще семеро членів комісії покинули її засідання і зникли в невідомому напрямку разом із печаткою. Відтак кворуму на засіданні ОВК не було і продовжувати підрахунок голосів виявилося неможливо. ЦВК припинила повноваження шести членів ОВК №140, ще чотирьох відкликали суб’єкти їх подання. Як повідомила заступник Голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, копія відповідної постанови ЦВК та додані до неї матеріали будуть надіслані до прокуратури Одеської області для перевірки «вказаних у ній фактів». Після цього роботу окружкому було відновлено, хоча і з мінімальною кількістю членів — 12 осіб.

ТИМ ЧАСОМ

Стали надходити і тривожні повідомлення про начебто втручання в роботу серверів ЦВК та інформаційно-аналітичної системи «Вибори», куди вводяться всі електронні протоколи виборчих комісій. Однак цю інформацію на брифінгу спростував голова Державної служби спеціального зв’язку і технічного захисту інформації Володимир ЗВЄРЄВ, запевнивши, що система «Вибори» не піддавалася несанкціонованому втручанню, хоча низка DDOS-атак таки була, але вони не вплинули на роботу системи.

«Несанкціонованого втручання в роботу інформаційно-аналітичної системи «Вибори» не зафіксовано», — заявив В. Звєрєв. Окрім того, він спростував інформацію деяких ЗМІ про хакерський злам системи «Вибори». «Нині ми не маємо ситуацій, які могли б завадити роботі системи», — запевнив він.

Водночас радник Голови СБУ Маркіян ЛУБКІВСЬКИЙ, передає прес-центр СБУ, повідомив, що Служба безпеки України в день виборів заблокувала створений хакерами «Кіберберкута» фейковий сайт «ЦВК». «Служба безпеки заблокувала фейковий сайт cvk/com/ua, створений хакерським угрупованням «Кіберберкут» для незаконної переадресації звернень користувачів до офіційного сайту ЦВК», — зазначив посадовець. Окрім цього, він заявив, що протягом виборчого дня на створені СБУ спеціальні інтернет-ресурси для фото- і відеодоказів можливих порушень надійшло понад 450 заяв. За словами М. Лубківського, всі заяви та скарги одразу спрямовані для розгляду та правового реагування до оперативних та слідчих підрозділів.

ДОСЛІВНО

Заступник Голови ЦВК Жанна УСЕНКО-ЧОРНА:

— Система «Вибори» чудово функціонує попри численні DDoS-атаки на неї. Надвечір вони традиційно посилюються, але сервер ЦВК продовжує працювати надійно.