Які будуть україно-російські відносини? Про це під час «круглого столу» дискутували народні депутати та експерти.

Зокрема, народний обранець Андрій Парубій («Наша Україна—Народна Самооборона») переконаний, що відносини залежатимуть не від того, чи буде тиск з боку Росії, а від того, наскільки Україна здатна його зупиняти. «Як поводитиметься влада, залежатиме від саміту «Україна—ЄС», що відбудеться 19 грудня, — каже парламентарій. — Якщо угоду про Асоціацію парафують, звичайно, це негативно вплине на наші відносини з Росією».
Народний депутат Василь Горбаль (ПР) не вважає значну підтримку комуністів на виборах до Держдуми Росії тривожним дзвіночком для України.
Після проведення парламентських перегонів у сусідів, на думку народного обранця, головним у наших відносинах залишається «газове питання». «Ураховуючи знижку на газ для Білорусі, значна частина українських підприємств стала неконкурентоспроможною. Це питання вимагає негайного вирішення», — зазначив В. Горбаль.
Директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський спростував наявність тиску з боку російського керівництва на Кабінет Міністрів України. «В останні два місяці всі відчувають пресинг саме європейських лідерів на Україну. А РФ просто відповідає на безглузду політику українського уряду».
Експерт упевнений, що асоціація з ЄС потрібна нашій країні як противага «політичній дружбі» з Росією. Політолог вважає: ми втратили можливість створити тристоронній консорціум з управління українською газотранспортною системою. Таке об’єднання на вигідних умовах можна було створити до моменту, поки не було запущено газопровід «Північний потік». А створення «Південного потоку» для нас є ще більш небезпечним. Якщо Росія перекриє нам газ, Європа не захищатиме наші інтереси, оскільки отримуватиме його по «Північному» і «Південному» потоках.
На думку М. Погребинського, до кінця року обов’язково треба створити газотранспортний консорціум з Росією, щоб остаточно не втратити свої позиції як транзитера. «До кінця року така угода буде підписана», — впевнений він.
Однак екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає, що політична ситуація в Росії за підсумками парламентських виборів істотно не зміниться. «Російський парламент ніколи не був місцем, де приймаються рішення. У результаті виборів у Держдумі нічого не змінилося. Знову пройшли ті само партії, хіба що відсотки трохи інші, але це суттєво нічого не змінює», — підкреслив він.