По-різному трактують у суспільстві перебіг навколоконституційних дискусій. Кінцева мета — створення (реформування, внесення змін до чинного) такого Основного Закону, який справді відображав би головне завдання — гарантування прав і свобод людини. Усе решта — розподіл влади між різними гілками, визначення сфери діяльності і відповідальності суспільних інституцій — має служити забезпеченню отих прав і свобод.

Завдання не з легких. Тим вагоміший внесок Анатолія Селіванова в його реалізацію.

«Записки конституціоналіста», «Наукові погляди на сучасні конституційні процеси» і нарешті «Реалії конституційного права України» — ці три роботи відомого вченого наочно представляють, наскільки ґрунтовно, послідовно і розважливо Анатолій Селіванов підходить до питання конституційних перетворень. Його бачення завдань і перспектив Основного Закону характеризує такий вислів із «Реалій...»: «Конституція — це єдиний нормативно-правовий акт, який спрямований у майбутнє, і саме він творить це майбутнє і випробовує відносини у суспільстві, які навіть на цей час можуть ще не існувати».

Залишається додати, що трикнижжя Селіванова є відображенням сучасних процесів державного і суспільного життя в Україні і вже тепер є неоціненним матеріалом для науковців-конституціоналістів, політиків, практиків державотворення та й широкого читацького загалу.

 

Анатолій СЕЛІВАНОВ — доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України.