Начальника міліцейського райвідділу засуджено... за бійку з офіцером, що перевіряв стан виконання правил
Для України вже давно стало своєрідною «нормою життя», коли чиновники, службовий обов’язок яких контролювати дотримання законів і всіляких правил, грубо їх порушують. Однак на Херсонщині один такий високопоставлений страж порядку зумів здивувати навіть своїх товаришів по службі, ще й обстоюючи «право на свавілля» кулаками!
У Нижньосірогозькому районі цієї області тепер уже колишній начальник тамтешнього РВ УМВС попросив знайомого «підкинути» його до будівлі міліцейського райвідділу. Коли «Форд-фокус» вирулив на вулицю Височина, водій звернув увагу пасажира на те, що там установлено «цеглину», що забороняє проїзд. Однак підполковник міліції по-панськи порадив автолюбителеві не звертати на такі «дрібниці» увагу, а крутити собі «бублика». Та тільки недалеко від знака іномарку зупинив патруль ДАІ. Патрульні чемно попросили водія вийти із салону й пред’явити документи. Замість цього з машини, як чортик з табакерки, вискочив п’яний начальник райвідділу в «цивілці». І абсолютно не соромлячись перехожих, почав голосно горлати на розгублених інспекторів, що насмілилися створити перешкоди для проїзду настільки «важливій» персоні й засумніватися в її привілеях заїжджати під знак.
За голосною сваркою спостерігав інший підполковник — старший оперуповноважений міліцейської служби внутрішньої безпеки, відряджений у Нижні Сірогози саме із завданням перевірити поводження правоохоронців на дорогах і дотримання ними правил руху. Однак присутність спостерігача, та ще такого, лише більше розохотила начальника райвідділу. Демонструючи свою «крутість», той нецензурно вилаяв працівників ДАІ й рівного йому за званням офіцера, а потім, як наче нічого й не було, відправився на службу. Але на цьому історія не закінчилася.
Рівно за двадцять хвилин той самий старший опер також прибув до райвідділу, щоб, як належить, залишити в журналі запис про проведення перевірки. Собі на лихо, співробітник ВВБ знову наткнувся в холі на начальника Нижньосірогозького райвідділу, який ще не охолов від «розбірок» біля машини. У присутності своїх підлеглих підполковник міліції зажадав вигнати приїжджого підполковника зі своїх «володінь» і ніяких журналів йому не давати. А коли той відмовився покинути чергову частину, перейшов до прямого рукоприкладства: ударив перевіряльника ногою в стегно й потім «приклався» кулаком, розбивши йому обличчя до крові. Все це неподобство, підкреслюємо, відбувалося на очах відразу декількох офіцерів і сержантів, котрі навіть не намагалися зупинити «начальство, що розбушувалося», — боячись, щоб самим в око не перепало.
Побитий опер з міліцейської служби внутрішньої безпеки після повернення зі службового «відрядження із кровопусканням» написав про знущання над ним рапорт.
Вибухнув скандал, інформація дійшла до керівництва МВС України, і начальника Нижньосірогозького РВ УМВС Херсонщини після перевірки «із тріском» вигнали з міліції. Дуель на кулаках закінчилася для нього ще й порушенням кримінальної справи за обвинуваченням у застосуванні насильства стосовно співробітника правоохоронних органів із застосуванням побоїв (стаття 345 КК України) і втручання в діяльність правоохоронних органів з використанням посадового стану (стаття 343 КК).
Однак правосуддя в Нижніх Сірогозах виявилося настільки специфічним, як і поведінка тутешнього міліцейського керівництва. Районний суд за статтею 343 Кримінального кодексу начальника райвідділу... виправдав. Причому його аргументація була ну зовсім смішною. Служителі Феміди дійшли  глибокодумного висновку, що працівники ВВБ і ДАІ самі «спровокували» конфлікт із віп-персоною, бо повинні були «з належною повагою поставитися до особи, що назвалась підполковником і начальником Нижньосірогозького райвідділу». Як мала виявлятися «повага» до людини, що спровокувала свого попутника на грубе порушення правил та до того ж брутально лаялася й насміхалася над стражами порядку, що були присутні при зупинці «Форда», суд чомусь не конкретизував. За частиною 2 статті 345 КК екс-начальника все-таки визнали винним. Та тільки покарання йому милостиво призначили нижче найнижчої межі: рік позбавлення волі з випробним терміном, хоча межі санкції — до п’яти років позбавлення волі.
Зрозуміло, що вирок і процес із настільки своєрідним трактуванням доказів не влаштували нікого. Прокуратура оскаржила його, вимагаючи збільшити покарання колишньому підполковникові до двох років обмеження волі. Адвокати ж підсудного наполягали, що статтю про застосування насильства стосовно правоохоронця до їхнього підзахисного застосували протизаконно — це, мовляв, була побутова сварка, що носить «суто особистий характер» і грунтується на особистих амбіціях. А от Апеляційний суд Херсонщини у деяких моментах став на бік прокуратури, частково задовольнивши саме її скаргу.
Колегія судової палати з кримінальних справ констатувала, що колишній начальник Нижньосірогозького райвідділу міліції і всі його опоненти без винятку в момент конфлікту були при виконанні посадових обов’язків. Та й факт прямого втручання в роботу співробітника ВВБ підтверджують як показання свідків, так і матеріали службової перевірки. Тому виправдувальний вирок за статтею 343 Кримінального кодексу колегія скасувала, відправивши справу на новий розгляд у той самий Нижньосірогозький район Херсонщини, однак його розглядатиме інший склад суду.