Україна рветься в європейські лідери з виробництва полікристалічного кремнію
Виробництво кремнію високої чистоти — надзвичайно складний процес. Його повністю освоїли лише в кількох країнах — США, Німеччині, Японії, Норвегії, Китаї та Південній Кореї. Відповідні технології тримаються в суворій таємниці і не продаються. Протягом останніх років у деяких країнах спробували налагодити виробництво кремнію, однак потерпіли фіаско через технологічні труднощі, відсутність досвіду та фахівців.
Що мали — не вберегли
За радянських часів Україна була одним зі світових лідерів у цій галузі й забезпечувала полікристалічним кремнієм не тільки СРСР, а й весь соціалістичний блок. У 1990 році понад 10 відсотків світових обсягів «електронного» кремнію вироблялося в Радянському Союзі (2,1 відсотка забезпечував запорізький завод).
Виготовленням цієї стратегічної сировини в Запоріжжі почали займатися з 1964 року на підприємстві, що розташовувалося на проммайданчику титаномагнієвого комбінату. Тоді тут було створено чи не найпотужнішу наукову базу всієї напівпровідникової промисловості СРСР, зосереджено найпередовіші технології, високий потенціал вчених і спеціально підготовлених інженерно-технічних кадрів.
Однак після розпаду Радянського Союзу підприємство почало різко здавати позиції, перестало займатися пошуком та впровадженням новітніх технологій, розгубило кваліфіковані кадри, і зовсім скоро виробництво кремнієвої продукції стало економічно невигідним. Запорізький завод напівпровідників перетворився на хронічного боржника і згодом зупинився. Його розтягнули по шматках, унікальне обладнання порізали й відправили на металобрухт.
Відродження — це не реставрація старого
У 2008 році австрійська компанія «Actіv Solar» розпочала комплексну програму модернізації Запорізького заводу напівпровідників. Проект будівництва нового підприємства з випуску чистого кремнію на базі колишнього — це створення найсучаснішого високотехнологічного виробництва, а не реставрація старого, радянського.
Як стверджують фахівці, за роки незалежності України проектів такого грандіозного масштабу в державі практично не було, адже загальний рівень інвестицій, за найскромнішими підрахунками, перевищив мільярд євро.
Тестову партію кремнію одержали ще в жовтні 2010 року. Нині завод виробляє за рік близько 2,5 тисячі тонн полікремнію. У найближчій перспективі — нарощування виробничих потужностей до 3,8 тисячі тонн, а в майбутньому — до 13 тисяч тонн на рік.
— Наше підприємство — одне із найсучасніших з точки зору енергоефективності й технологій, що впроваджуються, — розповідає генеральний директор заводу напівпровідників Юрій Реков. — Так, питому норму витрат трихлорсилану (це основний компонент, з якого виробляється полікристалічний кремній) порівняно з технологіями, що використовувалися раніше, знижено більш як у 3,5 разу. Цього вдалося досягти насамперед шляхом повторного використання практично всіх продуктів, що утворюються під час реакції відновлення полікристалічного кремнію. Ми розробили технологію, що дає змогу мінімізувати відходи виробництва.
Але це ще не все. Унаслідок проведення модернізації використання пари й води для виготовлення продукції скоротилося. І тепер складає відповідно 91 відсоток і 70 відсотків. У підприємства немає шкідливих викидів.
Згідно з планом розвитку заводу, передбачається створення вертикально інтегрованої компанії: від виробництва полікремнію до спорудження сонячних електростанцій «під ключ». Але головний чинник — це наявність саме власного виробництва високоякісного полікремнію. На підприємстві переконані, що реалізація цього проекту дасть змогу Україні ввійти в десятку світових лідерів кремнієвого виробництва і зайняти третю позицію в Європі — після Німеччини та Норвегії.
— Полікристалічний кремній — основна сировина для виробництва моно- та мультикремнію, що в подальшому використовується в сонячній енергетиці у вигляді фотовольтаїчних пластин і сонячних батарей, а також кремнію електронної якості, без якого немислима мікроелектроніка, — пояснює Юрій Реков. — У будь-якому телефоні, комп’ютері є чіп — кремнієва пластина, а її основа — полікристалічний кремній. Такого виробництва в Україні ніколи не було. Схоже створено в Російській Федерації, однак у Запоріжжі полікристалічного кремнію виготовлено вже більше, ніж там, хоча сусіди й стартували на три роки раніше за нас.
Основа успіху — кадри
За словами керівників заводу, без кваліфікованих кадрів створити таке сучасне підприємство просто не вдалося б.
Юрій РЕКОВ:
— Ми зібрали тих людей, які раніше трудилися на заводі й добре розуміються на технологічних процесах. Чимало наших працівників мають 30—35-річний досвід роботи в хімічній галузі. Крім цього, ми залучили до роботи низку провідних фахівців з усього світу. Також тісно співпрацюємо з навчальними закладами Запоріжжя. У нас є спеціальна програма навчання персоналу.
До речі, на підприємстві сьогодні трудяться понад 1200 працівників.
 
Запоріжжя