Успішною моделлю соціально відповідального партнерства бізнесу і влади є діяльність Миколаївського глиноземного заводу на теренах Миколаївської області. Нещодавно в облдержадміністрації підприємство презентувало чергову соціальну програму «Територія РУСАЛу».

Компанія планує у 2012 році спрямувати на розвиток соціальної інфраструктури та підтримку суспільно корисних ініціатив понад 800 тисяч гривень. Для Миколаївської області грантовий фонд програми становить 500 тисяч гривень. Цей фінансовий ресурс буде реалізовано на території Жовтневого району (де розташовано підприємство) та у місті Миколаєві.

Як розповів «Голосу України» генеральний директор ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» Юрій Овчинніков, на отримання гранта від «РУСАЛу» можуть розраховувати проекти, спрямовані на розвиток соціальної інфраструктури регіону. Зокрема, це реконструкція, ремонт та оснащення об’єктів соціальної сфери, фізичної культури і спорту, молодіжна політика, розширення спектра соціальних послуг. Водночас підтримку отримають розвиток громадянських та молодіжних ініціатив, професійна самореалізація, проведення добровільних акцій та заходів, розвиток науково-технічної творчості молоді у галузі комп’ютерних технологій, робототехніки та моделювання.

Юрій Георгійович також зазначив, що програма «Територія РУСАЛу» стартувала 2010 року. За цей час у соціальний розвиток Миколаївщини вкладено понад чотири мільйони гривень. З допомогою проекту учні початкових класів 16 шкіл Жовтневого району забезпечені комп’ютерами, поліпшена матеріально-технічна база сільських ФАПІв, побудовано 10 дитячих майданчиків у Миколаєві та інше. Керівник підприємства запевнив, що Миколаївський глиноземний завод планує збільшувати обсяги фінансування соціальної програми, залучаючи до її реалізації нових партнерів.

Щоб перемогти у конкурсі, який триватиме до 20 січня 2012 року, потрібно передусім дотриматися однієї з умов програми, якою є спільне фінансування проекту компанією та суб’єктами регіону. Для того щоб автори суспільно значущих пропозицій мали більше шансів відстояти свій проект, Фонд «Центр соціальних ініціатив РУСАЛу» до кінця грудня поточного року буде проводити навчальні семінари з належного оформлення пакета документів. Доречно зауважити, що обласна влада всіляко підтримує таке партнерство та вважає його за приклад для наслідування іншими провідними підприємствами регіону. 

Зокрема, заступник голови облдержадміністрації Наталя Іванцова на презентації програми оцінила таку діяльність, як реальний шлях для системного підходу у роз-в’язанні гострих проблем територіальних громад спільно з представниками великого бізнесу.

 

Миколаївська область.