Учора Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вшанували пам’ять загиблих у зв’язку з 70-ю річницею визволення України від фашистських загарбників. У церемонії покладання квітів до Могили Невідомого солдата у парку Слави також взяли участь ветерани, члени уряду та народні депутати.

«Рівно 70 років тому наші діди й прадіди звільнили Україну від фашистських загарбників», — зазначив у своєму зверненні Президент та підкреслив: «Кордони України були непорушними 70 років, поки до нас знову не повернулася війна — цього разу вона прийшла не із заходу, а зі сходу. Уперше за 70 років ми знову стали на захист України, її свободи та територіальної цілісності».

Глава держави також нагадав, що іще в березні 1939 року, коли до початку Другої світової війни залишалося півроку, наш народ одним з перших відчув подих кривавої трагедії. «Героїчні захисники Карпатської України вступили у нерівний бій із окупаційними військами. І відтоді протягом шести довгих та неймовірно важких років Україна була ареною спочатку ігрищ двох тоталітарних режимів, а згодом — особливо запеклих та масштабних бойових дій», — підкреслив П. Порошенко.

Глава держави особливо наголосив, що саме на нашій землі значною мірою визначалася подальша доля світу, адже саме на території України воюючі сторони провели майже половину всіх стратегічних оборонних та наступальних операцій і саме тут було розгромлено понад 60 відсотків сухопутних сил Вермахту. При цьому понад 9 мільйонів вихідців з України стали на бій з ворогом у складі Червоної армії. Ще мільйони українців воювали з нацистами та їх союзниками у складі УПА, у лавах радянських партизанських з’єднань, Війська Польського, американської, австралійської, британської, канадської армій, загонах французького, югославського та словацького опору. «Внесок українців у справу визволення народів Європи від нацизму та спільну перемогу у Другій світовій війні — беззаперечний. Навіть не будучи незалежною державою, Україна де-факто виявилася важливим учасником Антигітлерівської коаліції й заслужено стала країною-співзасновницею ООН», — підкреслив Президент.

За цю перемогу над фашизмом наш народ заплатив неймовірно високу ціну — за різними оцінками, було віддано від 8 до 9 мільйонів життів наших земляків.

Подякувавши ветеранам та всім нашим співвітчизникам, які не пережили ту велику війну, Президент також звернувся до нинішніх захисників України — учасників антитерористичної операції та висловив тверду віру «в нашу перемогу у Вітчизняній війні 2014 року».

«Ви онуки, правнуки та праправнуки тих, хто боронив країну 70 років тому. Ви гідні нащадки своїх відважних пращурів. Вся Україна низько вклоняється вам за щоденний подвиг, за мужність та героїзм, з якими ви захищаєте Україну від бойовиків та інтервентів. Я твердо вірю в нашу перемогу у Вітчизняній війні 2014 року, в те, що мій політико-дипломатичний план спрацює і принесе мир на Донбас і всій Україні. Народ, який пам’ятає звитяги своїх предків — незборимий. Кожен, хто у минулому захищав рідну землю, кожен, хто боронить її нині, має бути вшанований суспільством», — наголосив глава держави.

З нагоди 70-ї річниці визволення України від нацистських загарбників «Укрпошта» випустила поштову марку, на якій наводяться слова із вірша Павла Тичини 1943 року: «Я єсть народ, якого Правди сила ніким звойована ще не була. Яка біда мене, яка чума косила! — а сила знову розцвіла».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.