16 листопада поточного року в газеті «Голос України» (№215) вміщено не перевірену статтю під заголовком «Беззахисних виселяють... люди в мундирах» (автор — співробітник редакції видання власкор Владислав Жмурков). У ній ідеться про те, як гр. Леонов Д. В., що раніше винаймав квартиру, в якій проживала громадянка Матяш Л. Т., за допомогою Вороніна В. В. та працівників міліції і прокуратури, які мали корисливу зацікавленість, виселили останню з належної їй квартири, фактично залишивши без житла, а тепер ігнорують обґрунтовані скарги цієї скривдженої жінки, не бажаючи нічого робити.

Коротко викладемо суть цієї проблеми. У спірній квартирі, що належить житлово-будівельному кооперативу «Тополь», проживала Р. Теленкова, яка померла 17 вересня 2005 року. Але 1 липня 2003 року вона в нотаріальному порядку оформила заповіт на своє майно Д. Леонову, який проживав разом з нею у квартирі. У зв’язку з тим, що Д. Леонов своєчасно не оформив на себе цю квартиру, гр. Матяш скористалася цим, незаконно зібрала правління, виписала собі ордер. Довго не роздумуючи, вона разом зі своїм сином проникла до, по суті, чужого помешкання, поміняла замки, викинула речі Д. Леонова і почала там мешкати.

Що у цьому випадку залишалося робити Д. Леонову? Звісно, він звернувся до суду, виграв п’ять судових процесів, у тому числі про визнання за ним права власності на це житло, видачу ордера і вселення в квартиру. Як і повинно бути по закону.

Уже будучи формальним власником квартири, але не маючи можливості потрапити до неї, Д. Леонов вирішив її продати. Він надав В. Вороніну нотаріально посвідчену довіреність, відповідно до якої останній уповноважений представляти інтереси Д. Леонова під  час продажу належного йому житла. В. Воронін звернувся до дільничного інспектора міліції В. Віткалова із заявою щодо здійснення охорони громадського порядку під час заміни замків у спірній квартирі. Як і годиться, надав необхідні копії документів на житло і відповідні рішення судів.

Працівник міліції прийняв заяву до виконання, проте не зробив на ній відмітки про реєстрацію і не отримав відповідної резолюції керівництва (за що і був притягнутий до дисциплінарної відповідальності), після чого разом з інспекторами БПС Р. Мілкою та Р. Симоненком, які здійснювали патрулювання в цьому районі, а також двома понятими, здійснили вихід до зазначеної квартири і були присутніми при відчиненні дверей В. Вороніним і запрошеним ним спеціалістом. Пізніше до квартири підійшла Л. Матяш, яка вчинила гучну лайку, справа ледь не дійшла до бійки, якої вдалося уникнути завдяки втручанню працівників міліції. До речі, це підтверджується відеозаписом подій, що долучені до матеріалів перевірки.

Таким чином, у ході перевірки встановлено беззаперечний факт належності спірної квартири Д. Леонову на праві приватної власності, що підтверджується документами на спадщину та рішенням судів, які набрали законної сили. У той же час усіма судовими інстанціями, в тому числі апеляційним судом області, Л. Матяш відмовлено в праві володіння і користування квартирою.

Це якщо коротко по суті фактичних обставин справи.

А взагалі, якщо пан Жмурков так переймається долею «бездомної» Матяш, то йому буде цікаво дізнатися про той факт, що її чоловіком від ЖБК «Тополь» вже отримано іншу двокімнатну квартиру на себе та на свою половину в цьому ж будинку, де вона на сьогодні і проживає.

Прес-служба прокуратури Сумської області.