До кінця наступного року Калуш має повністю позбутися гексахлорбензолу. Про це під час виїзного засідання повідомив директор департаменту екологічної безпеки Міністерства екології та природних ресурсів України Олександр Соколов.

Нагадаємо, що протягом останніх півтора року з калуського полігона уже вивезено близько 16 тисяч тонн гексахлорбензолу: 2010 року — 8,5 тис. тонн, 2011-го — 7,5 тис.. Ще 12—13 тис. тонн очікують своєї черги. При цьому Олександр Соколов зауважив, що точно сказати про залишковий об’єм гексахлорбензолу на полігоні поки що ніхто не може. «Ці відходи сховали якраз у найбільш несприятливому місці для захоронення 1—2 класу небезпеки», — пояснив посадовець.

Повністю вивезти гексахлорбензол, а також запобігти проникненню залишків токсичної речовини у чисте середовище, особливо у водоносні горизонти — це, за словами Олександра Соколова, два основні завдання, які необхідно виконати. «Бажано «пробити» фінансування і наступного року завершити ці роботи. Через два роки на місці полігона люди повинні побачити сосновий бір або діброву», — зазначив урядовець.

Цього року на вивезення гексахлорбензолу з держбюджету виділено 265 млн. грн. До кінця грудня планується вивезти ще 163 тонни отрути. Як зазначив посадовець, на наступний рік у проекті держбюджету на це уже передбачено як мінімум 115 млн. грн.  Олександр Соколов зауважив, що отруту, яка залишилася на полігоні, «технічно можна вивезти за два місяці». Справа лише за фінансуванням.