У багатьох навчально-виховних та лікувальних закладах Хмельницької області замість здорового харчування діти часто отримували не тільки неякісні, а подекуди й шкідливі продукти. Таких висновків дійшли працівники прокуратури після проведених перевірок. Ними було встановлено, що практично в усіх районах та містах харчування в дошкільних та загальноосвітніх закладах здійснюється лише з урахуванням вартості продуктів, а не фактичних потреб дітей у біологічно цінних речовинах.
Через це вони не отримують достатньої кількості молочних продуктів, м’яса, риби, яєць, соків, свіжих овочів та фруктів. Тож природні вітаміни в інтернатних та навчальних закладах заміняли розчином бета-каротину в олії, хоча він не передбачений для харчування дітей. Лише у вересні практично кожна школа-інтернат області закупила цієї дороговартісної дієтичної добавки на суму від 7 до 10 тисяч гривень.
Перевірки підтвердили також, що на дитячих шлунках економлять скрізь. Лише за три гривні на день їдять діти у школах Старокостянтинівського, Віньковецького, Деражнянського, Славутського районів. А для школярів Старосинявського, Красилівського районів щоденний раціон не перевищує дві гривні. У Полонському районі у зв’язку із браком коштів взагалі перестали безплатно годувати учнів молодших класів. Недоотримують необхідних продуктів і вихованці Берездівської допоміжної школи-інтернату.
Лише за втручання Шепетівського міжрайонного прокурора поновлено права на безплатне харчування 1640 місцевих школярів. Прокурором Чемеровецького району опротестовані рішення П’ятничанської та Андріївської сільських рад, якими встановлено плату за харчування дітям із малозабезпечених та багатодітних сімей.
У Корчунецькій загальноосвітній школі-інтернаті в день перевірки на вечерю дітям замість належних 100 грамів сирної запіканки було видано лише по 40 грамів, до того ж страву було приготовлено з сиру, не придатного для вживання. Цього ж дня тут зварили вівсяну кашу з добавкою згущеного молока, розведеного водою, хоча у складському приміщенні було десять пакетів молока, але комірник про нього «забув». В інтернаті вихованці не забезпечені фруктами, соками, м’ясом, твердим сиром, хоча на харчування кожної дитини держава виділила 34 гривні на день.
У Хмельницькому обласному дитячому будинку спеціального призначення у складському приміщенні знайшли понад тридцять банок томатної пасти, термін придатності якої закінчився ще у червні минулого року, десять трилітрових банок маринованих огірків та три банки помідорів, в яких плавала іржа від кришок, строк їх споживання теж давно минув. Та попри це, кухарі на простроченій томатній пасті тушкували дітям рибу, мариновані помідори давали на сніданок.
Меню учнів Шпиченецької загальноосвітньої школи у Хмельницькому районі складалося лише з гречаного супу, а у Митинецькій школі Красилівського району замість масла дітей частували спредом.
Навіть на хворій малечі заощаджували у дитячому відділенні Хмельницької районної лікарні: їх годували молочною сумішшю «Малютка», яка була непридатною вже більше десяти місяців.
Часто в шкільних буфетах дітям продають продукти, які містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти. В кількох Славутських школах були товари із забороненими харчовими добавками.
Крім того в інтернатних та загальноосвітніх навчальних закладах виявлені випадки недотримання правил особистої гігієни працівниками. На думку прокурорів, жодних результатів не дають і постійні перевірки санітарно-епідеміологічної служби.
Тож правоохоронці вирішили продовжити контроль. А винних обіцяють покарати.