Для будинків культури, шкіл та дитсадків Полтавщини новорічні ялинки виділятимуть безплатно, повідомив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко.

Загалом же ціни на зелених красунь порівняно з минулим роком дещо зросли. Так, найменша (до 1 метра) коштуватиме 27 гривень (торік 24), а найбільша (3 метри) — 78 гривень (було 48). Лісівники пояснюють це, зокрема, подорожчанням бензину.

Слід врахувати, що це так звані відпускні ціни. Здебільшого ж на ринках хвойною продукцією торгують не самі лісівники, а підприємці-посередники. Тож, говорячи про вказані ціни, треба мати на увазі й торгову надбавку. Втім, в управлінні лісового господарства запевняють, що цього року створять і спеціальні пункти, де придбати ялинку можна буде за цінами лісництва.

Ще одне ноу-хау — суцільна «чипізація» зелених красунь. Відтепер кожна ялинка матиме спеціальну бирку, яка інформуватиме про її «біографію»: дасть змогу перевірити законність придбання, а також переконатися, що вона місцевого походження, а не родом, приміром, з Чорнобиля.

Уже 15 грудня на Полтавщині масово відкриються ялинкові базари. Загалом же лісівники області цього року планують реалізувати понад 70 тисяч лісових красунь.

Полтавська область.