Попри оптимістичні заяви, що нову коаліцію буде сформовано за день-два після виборів, поки що між її потенційними учасниками лише тривають попередні консультації. Щоправда, навіть якби представники фракцій, які потенційно можуть увійти до складу коаліції, вже домовилися, їм так чи інакше довелося б чекати офіційного оголошення результатів парламентських виборів. Утім, ситуація в економіці така, що часу на тривалу «коаліціаду» немає.

Роль «першої скрипки» у формуванні коаліції одразу після голосування вирішив взяти на себе Блок Петра Порошенка. Та хоч ще в понеділок лідер блоку Юрій Луценко повідомив, що «протягом дня» буде опубліковано проект коаліційної угоди, цього не сталося. Хоча й без такої публікації з його слів стало зрозуміло, що цей проект — скорочений варіант запропонованої Президентом «Стратегії-2020» та календарний графік виконання його пунктів парламентською більшістю.

Учора заступник глави адміністрації Президента Дмитро Шимків під час брифінгу підтвердив, що більшу частину проекту коаліційної угоди становлять домовленості про реформи. «У цьому документі відображено всі питання реформування конкретних реформ та кроків, які повністю корелюються зі «Стратегією-2020», — сказав він та додав, що через кілька днів цей документ стане «більш публічним».

Перші консультації між Президентом Петром Порошенком та лідерами «Народного фронту» і «Самопомочі» Арсенієм Яценюком та Андрієм Садовим відбулися ще в понеділок. «Сьогодні розпочалися консультації між представниками трьох політсил — блоком Порошенка, «Народним фронтом» та «Самопоміччю» Садового», — повідомив прес-секретар Президента Святослав Цеголко.

Хоча вчора сам А. Садовий на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що «Самопоміч» «не вступала наразі в жодні формальні переговори щодо коаліції». При цьому він зазначив, що партія обговорюватиме можливі союзи в парламенті виключно на основі завдань, які мають стояти перед майбутнім урядом, а не квот. «Нас не цікавлять квоти! Нас цікавить можливість створити уряд професіоналів, які будуть думати не про рейтинги (власні й партійні), а про завдання, для яких їх найняли», — підкреслив він.

А от стосовно телефонної розмови з прем’єром Арсенієм Яценюком та особистої зустрічі з Президентом Петром Порошенком, то Андрій Садовий зазначив: «На питання щодо можливого входження «Самопомочі» в коаліцію я повідомив, що таке рішення буде прийматись спільно майбутньою фракцією та керівництвом партії на основі вищезазначених принципів».

Лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк, що знову претендує на посаду прем’єра, одразу після виборів заявив, що базою для нової коаліції має стати Угода про асоціацію з Європейським Союзом. «Саме це повинно стати основною коаліційної угоди», — підкреслив він.

У цьому ключі «фронтовики» й ведуть свої консультації. Зокрема, кандидат у народні депутати Вікторія Сюмар повідомила, що «Народний фронт» хотів би бачити в коаліції всі проєвропейські сили. «Можу сказати, що передусім йдеться про «Самопоміч» і абсолютно не виключаємо долучення в цей формат «Батьківщини». Але поки що переговори тривають між «Народним фронтом», Блоком Петра Порошенка та об’єднанням «Самопоміч», — сказала вона та додала, що «український народ показав, що він за парламентську республіку і проти одноосібної влади, якою б гарною не була ця «одна особа». Отож тепер політики мають засвідчити свою спроможність домовлятися, а парламент має стати зразком спроможності поступатися вузькими інтересами та діяти спільно.

Ще один представник цієї політичної сили, міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що «Народний фронт» готовий «виступити базою для того, щоб сформувати коаліцію», а до її складу мають увійти всі демократичні партії, які пройшли до парламенту. Стосовно майбутніх посад, то П. Петренко вважає, що «ті партії, які будуть презентувати своїх кандидатів на членів уряду, повинні показати суспільству по кожній особі її біографію, а також те, що вона зробила і чим вона фактично заслуговує на цю посаду».

Тим часом «Батьківщина» зайняла дещо відсторонену позицію. «Ми чекаємо від партії, яка перемогла, запрошення за стіл переговорів. Повинні зателефонувати лідеру і сказати: «Юліє Володимирівно, запрошуємо на переговори з приводу створення коаліції», — заявила в ефірі «Громадського ТВ» представник цієї політичної сили Олександра Кужель. Також вона зазначила, що «Батьківщина» пропонуватиме свої кандидатури на посади міністрів, а от сама Юлія Тимошенко у виконавчу владу йти не збирається. «Якщо не запросять, то це їхнє право. Вони — партія переможців. Можуть не запросити. Тільки потім не треба нікого звинувачувати, що хтось не увійшов до коаліції», — додала О. Кужель.

Тим паче це актуально, якщо влада справді збирається проводити радикальні реформи, більшість з яких потребує внесення змін до Конституції. Саме на цьому наголошує керівник парламентської фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв. За його словами, щоб в країні відбулися радикальні зміни, нова більшість має налічувати щонайменше 300 осіб, тож в рамках нинішніх консультацій стане зрозуміло, це буде коаліція реформ чи їхньої імітації.

«Ми не увійдемо в коаліцію з Опозиційним блоком, а про все інше можна домовлятися залежно від того, яким формат коаліції буде запропоновано», — сказав С. Соболєв.

Норма закону

Із статті 83 Конституції України

У Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради України, що проводиться після чергових або позачергових виборів Верховної Ради України, або протягом місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України.

Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України відповідно до цієї Конституції вносить пропозиції Президенту України щодо кандидатури Прем’єр-міністра України, а також відповідно до цієї Конституції вносить пропозиції щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів України.