Міністру фінансів Греції Яннісу Варуфакісу вдалося вмовити Єврогрупу продовжити фінансову допомогу країні ще на чотири місяці. «Було зроблено перший крок у процесі відновлення довіри. Ми знайшли спільну мову, щоб знову досягти угоди», — цитує голову Єврогрупи Єруна Дейсселблума Reuters.

Учора уряд Греції надав Брюсселю перший пакет реформ, спрямованих на поліпшення економічної ситуації в країні. За умовами Брюсселя, у списку невідкладних заходів мають бути боротьба з корупцією і жорсткі зміни в податковій політиці. Як ці реформи можуть поєднуватися з обіцянками

СІРІЗА послабити заходи жорсткої економії в країні, запроваджені попереднім урядом, не відомо. Проте напередодні переговорів прем’єр-міністр Алексіс Ципрас обіцяв, що завдяки угоді фінансовий тиск на пересічних громадян зменшиться.

Як повідомляє Bіld, після розгляду пакета реформ Євросоюз, Європейський центробанк і МВФ висловлять свої зауваження. Зокрема, Греція планує завдяки жорсткій податковій реформі додати до скарбниці майже 8 млрд. євро, зробивши ставку на оподаткування олігархів та збільшення штрафів за контрабанду сигарет і нафтопродуктів. Окрім того, Афіни хочуть продовжити приватизацію.

Водночас в ЄС усвідомлюють, що Європа отримує лише чотиримісячну можливість перевести дихання. І хоча президент Франції Франсуа Олланд та канцлер Німеччини Анґела Меркель висловилися за те, щоб Греція не залишала єврозону, Європейський центральний банк розробляє сценарії і на цей випадок.

 

Не надто оптимістичні настрої і в пересічних греків. Тільки за п’ятницю з рахунків у місцевих банках було знято майже мільярд євро.