Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування щиро вітає працівників і службовців органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, представників муніципальної громадськості, науковців, експертів, усіх небайдужих людей зі святом —Днем місцевого самоврядування!
Користуючись нагодою, ми ще раз привертаємо увагу суспільства до тієї ключової ролі, яку відіграє система місцевого самоврядування в житті країни. Сформована на базі широкого народного представництва, вона забезпечує виконання найбільш складних завдань і вирішення проблем, що стоять перед Україною та її регіонами, кожним селом, селищем, містом у соціально-економічній і гуманітарній сферах, виступає важливим чинником досягнення суспільно-політичної злагоди. Адже всі політичні сили та їх лідери, державні діячі декларують підтримку і сприяння місцевому самоврядуванню, послідовний розвиток його конституційних і законодавчих засад на шляху децентралізації влади, широкого застосування принципу субсидіарності, забезпечення матеріально-фінансової та організаційно-правової самостійності.
На жаль, у дійсності ми занадто часто маємо справу з протилежним: намаганням послабити роль місцевого самоврядування, зменшити ресурси для виконання повноважень і водночас збільшити відповідальність, взагалі вилучити повноваження, якими місцева влада опікувалася десятиліттями, звузити базу комунальної власності, проводити реформування без огляду на думку громад та обраних ними представників.
Попри це, ми залишаємося оптимістами і переконані, що спільними зусиллями вдасться забезпечити надійну законодавчу та матеріальну базу діяльності місцевого самоврядування, досягти справжнього партнерства і рівності у відносинах з органами державної влади, реалізувати проекти, що відповідають потребам і життєвим інтересам абсолютної більшості громадян України.
Тож прийміть, шановні друзі та колеги, щирі слова вдячності за вашу самовіддану працю і служіння. Сподіваємося, що ваша витримка, цілеспрямованість, професійне та відповідальне ставлення до обов’язків дадуть змогу якнайповніше втілити в життя всі добрі задуми і наміри.
Бажаємо вам міцного здоров’я, щастя, родинного затишку, злагоди, добробуту, творчої наснаги, успіхів і здобутків у діяльності на благо рідної України, її регіонів та громад!
Голова та члени комітету.