Олександр КУЗЬМУК, Партія регіонів:

— 20 років тому, 6 грудня 1991 року, в цьому залі був прийнятий Закон «Про Збройні Сили України». Ним були поставлені завдання Збройним Силам, затверджена структура, права та обов’язки військовослужбовців. Ми взяли політичну відповідальність за спокій українського народу, за спокій у всьому світі, утримуючи третій за потужністю ядерний потенціал. За 20 років незалежності можемо пишатися тим, що в короткі терміни ми створили центральний орган — Міністерство оборони, на підставі різнорідних угрупувань ми створили сучасні Збройні Сили, всю необхідну законодавчу базу для їх функціонування. Вперше на пострадянському просторі Україна, не маючи досвіду, стала світовим миротворцем, взявши участь у створенні нової архітектури світової безпеки, у міжнародних миротворчих операціях і ставши одним із найавторитетніших миротворців у світі. Офіцери — це свідомі особливі люди, вони нікого ніколи не зраджують.
Микола ТОМЕНКО, заступник Голови Верховної Ради:
— Знаковою подією стала ухвалена 1 грудня резолюція Європарламенту щодо України. Ця резолюція є показовою, щоб зрозуміти, якою зробила нинішня влада Україну за 20 років. Із 15 пунктів резолюції шість безпосередньо визначають оцінку судових і політичних переслідувань опозиції, п’ять стосуються проблем із свободою слова, організацією виборів та судовою системою. Отож, виходячи з цього документа та враховуючи, що Президент Віктор Янукович заявив, що позитивно оцінив цю резолюцію і вважає за необхідне її виконувати, фракція «БЮТ—«Батьківщина» вимагає виконати головні вимоги Європейського парламенту. Перше — внести зміни до статей 364 і 365 та привести у відповідність до європейських стандартів ті статті (Кримінального кодексу. — Ред.), які стосуються політичного переслідування опозиції. Друге — забезпечити неупереджений та прозорий судовий процес. Третє — забезпечити участь Юлії Тимошенко в майбутніх виборах в Україні. Окрім того, ми вимагаємо, щоб влада надала можливість провести міжнародну медичну експертизу та належне лікування Тимошенко, Луценку, Іващенку, члени родин яких звернулися до відповідного комітету. Вимагаємо, щоб це зробила комісія, направлена урядом Канади, оскільки таке звернення вже є. Натомість, як стало відомо, сьогодні о 10 годині хвору Тимошенко знову допитують для того, щоб відкрити нову справу по подіях 15-літньої давності.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна — Народна самооборона»:
— З першого дня влада лише працює на самознищення. Обраховано пенсіонерів і пільговиків, намагаються силою розігнати акції протесту, вбиваючи при цьому немічних літніх людей. Економіка в замерзанні, процвітає повальна корупція, вибіркові затримання продажних високопосадовців, які не хотіли ділитися, лише підкреслюють її масштаб. І в цих умовах влада не соромиться забирати останні копійки у пільговиків, відмовляє чорнобильцям у грошах, належних їм за рішеннями судів. Збиралися ходити по домівках самотніх матерів, вишукуючи такі «предмети розкоші», як велосипеди, аби лише позбавити допомоги малозабезпечених. Після хвилі обурення уряд начебто відкликав цей законопроект, але знімати треба не окремі законопроекти, а весь уряд. Натомість влада розкошує, виділяє все нові й нові мільярди на своє утримання, зокрема, на силовиків. Не дивно, що українці щодня виходять на масові акції протесту — Донецьк і Львів, Крим і Полтава, підприємці та чорнобильці, афганці та селяни. Це не сплески на воді, а ознаки бурі. Багатотисячні мітинги біля Верховної Ради та Кабінету Міністрів стали лише початком. Масово протестують уже і в базових електоральних областях Партії регіонів. Люди з вилами штурмують облдержадміністрацію в Донецьку, в Криму молоді мами з дітьми на руках вимагали виплати соціальних допомог. Громадяни самоорганізовуються та об’єднуються, захищаючи свої соціальні права. Об’єднується й опозиція. Зробимо все для недопущення фальсифікації виборів,  боротимемося за кожного виборця.
Сергій ГОРДІЄНКО, Комуністична партія:
— На виборах до Державної думи Російської Федерації комуністи досягли великих успіхів, фактично подвоївши своє представництво у вищому законодавчому органі. Це надихає і наших людей — протестні виступи афганців, чорнобильців, дітей війни, пенсіонерів, які найвідчутніше постраждали в результаті ліберальних реформ, тотального урізання соціальних пільг та програм, вимагають від усього суспільства серйозного осмислення. Комуністи наполегливо обстоюють життєві інтереси людей праці, право на гідну зарплату, на відпочинок, на безплатне медичне обслуговування, заслужені пенсії, доступні ціни і комунальні тарифи, — це те, що було знищено з руйнуванням соціалізму і з формуванням диктатури кримінальної буржуазії. 20 довгих років трудящі вели боротьбу неорганізовано і розрізнено. Шахтарі й учителі, пенсіонери і студенти, малі підприємці та інші категорії громадян обстоювали лише свої особисті чи вузькогрупові інтереси, забуваючи про товаришів, які теж потерпають. Компартія ставить питання про негайну зміну політичної системи і про перехід влади в руки народу.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Народна партія:
— Є проблеми, які хвилюють лише політиків, є проблеми реальні, є надумані. Але серед усіх інших є ті, які не залежать ні від партійних кольорів, ні від ідеологій чи революцій. Бо зачіпають вони кожного. Це проблеми здоров’я. Онкологія стала загрозою для кожного. Смертність від цього захворювання зростає щорік, а слово «рак» стало тим страшним діагнозом, для якого ані гроші, ані зв’язки вже нічого не вирішують. Та серед усіх онкологічних захворювань найстрашнішим є те, що б’є по кращій половині людства, — це рак молочної залози. Хіба це не завузько, як для національної проблеми? — поцікавиться хтось. Але спитайте в будь-якої жінки — і зрозумієте. Шанси отримати цей страшний діагноз має кожна сьома жінка, але страх захворіти відчувають усі. Скільки переживань, відчаю та горя вже принесла ця хвороба! Щороку в Україні реєструється близько 14—15 тисяч захворювань на рак молочної залози, приблизно половина хворих, незважаючи на зусилля лікарів, помирає від цієї патології. У середньому хвора жінка втрачає 17—18 років життя, а вік хворих щороку знижується. Кожні 30 хвилин в Україні діагностується новий випадок раку молочної залози, щогодини вмирає жінка. Тоді як у розвинених країнах близько 90% хворих виліковуються. Чому в Україні рак молочної залози діагностують лише на останніх стадіях хвороби? Чи кожна жінка щороку проходить консультацію у мамолога? Відповідь очевидна: дієва система профілактики та діагностування, яка охоплювала б усе населення, відсутня.
Володимир КАПЛІЄНКО, «Реформи заради майбутнього»:
— На початку третього тисячоліття світ опинився перед загрозою голоду. За даними ВООЗ, щодня у світі від голоду помирає 24 тисячі осіб. ООН оприлюднила ще драматичніші цифри: через недоїдання кожні п’ять секунд у світі гине дитина. Голод відчуває кожен шостий житель Землі, тобто більше мільярда людей. За експертними оцінками, при раціональній структурі землекористування та відповідних науковому та ресурсному забезпеченні наша держава здатна виробляти харчових продуктів у такій кількості, яка задовольняла б потреби 150 мільйонів чоловік. Науковці стверджують, що сукупна вартість українських чорноземів становить 340 мільярдів доларів, а ми при цьому додамо: вона безцінна. Але продуктивність праці в нашому сільському господарстві залишається у 10 разів нижчою, ніж у Канаді, США або в європейських країнах. Саме сьогодні час повернутися до теми розміщення на території нашої країни світового резерву продовольства та зерна. Наша держава розглядає зернові запаси як валютні резерви і бачить свою перспективу саме у формуванні світового фонду запасів зерна при ООН.