Активізація співробітництва між Україною та Японією є напрочуд важливою. Особливо з урахуванням того, що «у Японії є величезний досвід в атомній і науковій сфері загалом». На цьому Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Тоічі Сакатою.

Ці два питання, як повідомила прес-служба Верховної Ради, керівник парламенту назвав «ключовими, визначальними для Японії, які можуть і повинні складати важливу частку нашої співпраці».

В. Литвин повідомив, що товарообіг між Україною і Японією наблизився у 2010 році до суми в мільярд доларів. Його структура свідчить про те, що ми не використали всі можливості, заявив Голова Верховної Ради, підкресливши, що «нам ще потрібно пізнати один одного». За його словами, «структура товарообігу не відповідає потенціалу нашої країни».

Глава парламенту впевнений: «Можна багато чого зробити спільними зусиллями в інвестиційній сфері», та висловив сподівання, що активізації співпраці між нашими країнами «слугуватиме підписання угоди про захист інвестицій». «Переконаний, що ця співпраця реалізовуватиметься успішно», — наголосив він.

Водночас Пан Посол висловився за надання окремого статусу співпраці в атомній енергетиці, за узгодження проектів у рамках «Схеми зелених інвестицій», обміну досвідом у сфері енергозбереження та ядерної безпеки.

Сторони відзначили також обопільну налаштованість на розширення політичного діалогу та подальший розвиток партнерських, дружніх відносин між обома країнами, налагодження співпраці у сфері ядерної безпеки з метою використання практичного досвіду України для подолання наслідків аварії на АЕС «Фукусіма-1», створення сприятливого інвестиційного клімату.

Пан Посол подякував українському народу за матеріальну підтримку та слова співчуття після катастрофи в Японії і висловив сподівання на подальший обмін досвідом у питаннях ліквідації наслідків аварій на атомних станціях.

В. Литвин зазначив, що катастрофічні події в Японії українці сприйняли як свою особисту біду. Водночас він підкреслив, що «співпереживати можуть лише ті країни і народи, які переживали таку біду». В. Литвин наголосив, що незважаючи на 25 років, які минули з дня Чорнобильської катастрофи, «ця проблема залишиться з нами надовго, навіть назавжди».

За словами глави парламенту, наші країни можуть співпрацювати з широкого кола питань: і у плані обміну досвідом з подолання наслідків аварій, і у плані науковому, зокрема, відпрацювання моделі поведінки людини, роботи над тим, як повернути до життя уражені території. «Є обопільна зацікавленість, щоб співпраця була ефективною», — наголосив він. Голова Верховної Ради запевнив: у цих питаннях підтримка зусиль урядів обох країн парламентом буде забезпечена.