Учора Президент Віктор Янукович відвідав з робочою поїздкою Донецьку область. З міжнародного аеропорту «Донецьк» глава держави відбув до рідного міста Єнакієвого, де поклав квіти до пам’ятника льотчику-космонавту, двічі Герою Радянського Союзу Георгію Береговому та вшанував його пам’ять хвилиною мовчання. 

В Єнакієвому В. Янукович також відвідав могили своїх рідних та близьких. Після цього Президент побував у відреставрованому Музеї космонавта Георгія Берегового. Оглянувши експозицію, В. Янукович пообіцяв передати до фондів музею фотокамеру, якою Береговий робив знімки з космосу, та фотографію космонавта зі свого домашнього архіву. Але й учора музей без подарунків не залишився, оскільки глава держави передав його директорові Ірині Зарі сертифікат на мультимедійне обладнання. Наразі у фондах Музею Георгія Берегового зберігається понад 15 тисяч експонатів, більше тисячі з яких присвячено історії освоєння космосу. Крім того, там представлено речі, передані особисто космонавтом і членами його родини.

На «Єнакіївському металургійному заводі», що належить до вертикально інтегрованої гірничо-металургійної групи компаній «Метінвест», глава держави взяв участь в урочистому відкритті сучасної доменної печі (ДП-3). Очікується, що тепер випуск чавуну на «ЄМЗ» збільшиться на 1,2 мільйона тонн на рік та досягне більш як 3 мільйонів тонн на рік загалом по доменному цеху. Введення в роботу нової ДП-3 здійснено в рамках технологічної стратегії розвитку металургійних підприємств групи «Метінвест», а інвестиції в проект становлять більш як 220 мільйонів доларів.

Оскільки для Єнакієвого дуже болючою є проблема екології, то домну вперше в Україні оснащено газоочисткою фірми «Пауль Вюрт», яка дає можливість не тільки здійснювати очищення доменного газу від шкідливих домішок на 99,9 відсотка, а й використовувати його як паливо на виробничих агрегатах підприємства замість природного газу. Тож Президент вважає, що це дасть змогу значно поліпшити екологічну ситуацію в місті, а наступним кроком у цьому напрямі має стати будівництво нової аглофабрики.

Під час брифінгу в Єнакієвому В. Янукович також висловився з питання скорочення пільг чорнобильцям та іншим уразливим верствам населення. «Я проти скорочення пільг», — зазначив він, та щоб бюджет міг забезпечити ці пільги, потрібне зростання економіки. Саме тому глава держави пропонує уряду та громадським організаціям сісти за стіл переговорів і вирішити, як діяти далі. «Протестні акції сьогодні — це цілком природно, а ми маємо дати чесну, відповідальну і прозору відповідь», — сказав Президент.

Вл. інф.