Учора у Верховній Раді оголосили про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості», до якого увійшли 15 народних обранців з різних фракцій. Співголовами стали Юлія Ковалевська (Партія регіонів), Олена Кондратюк («БЮТ-«Батьківщина») та Ірина Геращенко («НУ—НС»).
Як розповіла остання, в парламенті неодноразово робилися спроби створити подібне об’єднання. Одним із поштовхів для офіційної формалізації групи стала спільна робота із захисту самотніх матерів. За її словами, жінки-парламентарії вже реалізували низку ініціатив, зокрема, звернулися до уряду з вимогою відкликати законопроект про скасування матеріальної допомоги самотнім матерям. Вона вважає, що Україна, яка заявляє про свої наміри стати повноправним членом ЄС, має рахуватися з європейськими стандартами гендерної рівності, без яких довести орієнтованість на європейські цінності та демократичність неможливо.
«Сьогодні в парламенті представлено 36 жінок, деякі дослідження свідчать про те, що після проведення реформи виборчого законодавства і введення змішаної системи, у тому числі мажоритарної, є підстави вважати, що в наступному парламенті жінок може бути ще менше. Тому ми хочемо на фракційному і партійному рівнях порушити питання добровільної квоти по залученню жінок до політичного життя», — наголосила І. Геращенко.
За словами народного депутата Ольги Боднар («БЮТ-«Батьківщина»), в країнах Скандинавії, Балтії, Європи нормальна робота парламенту і забезпечення соціальної безпеки та благополуччя в державі настають тоді, коли кількість жінок у їх законодавчих органах перевищує 30 відсотків. На жаль, у Верховній Раді України жіночої квоти не існує. «Я думаю, що було б непогано, якби кожна фракція передбачила добровільно гендерну рівність у своїх списках», — зазначила вона.