В останні теплі осінні дні пройшлася столичним Гідропарком. І о — дивина: із Золотого пляжу зникли потворні й незаконно встановлені МАФи! Демонтована навіть злощасна «Весільна садиба», для якої «підприємці» забетонували чи не найкращий шматок берега поблизу мосту Патона...

Демонтувати, щоб... збудувати

То міська влада, яку «Голос України» так нещадно критикував за забудову цього зеленого куточка природи, усе-таки почала очищення Гідропарку від нелегальних будок? Здається, що так, хоч питання залишаються. Приміром, чому одні МАФи демонтовано, а інші — такі само — все ще стоять?

І не тільки вони, а й чимало кількаповерхових капітальних споруд — на справжніх фундаментах, що заборонено законодавством. Навіть зважаючи на те, що за документами, на які посилаються в КМДА, — вони, з’ясовується, є не що інше, як... майданчики для сезонної торгівлі! «Голос України» не один раз друкував фотографії цих закладів, але чиновники відповідних управлінь КМДА вперто намагаються переконати редакцію і читачів газети: не вірте очам своїм, а капітальні споруди на знімках, — літні торговельні палатки.

У чім річ? Знову, як із скандальною забудовою поблизу станції метро «Театральна» — «споруджено незаконно, але... законно»? Чи секрет простіший: у їхніх власників не забракло в кишені, щоб відкупитися від контролюючих органів? Адже недавня прокурорська перевірка виявила, що забудова провадилася шляхом самозахоплення землі, на якій спочатку встановлювалися торговельні палатки, котрі згодом обростали стінами, перетворюючись на ресторанні комплекси. А їхні власники не мають ні документів на землю, ні дозволів на будівництво, ні реєстрації БТІ, ні навіть ордерів на встановлення тимчасової споруди...

Утім, розраховувати, що законодавства буде дотримано, мало надії: перший заступник голови КМДА Михайло Кучук в одному з інтерв’ю пообіцяв: якщо інвестори представлять проекти замість демонтованих МАФів, то зможуть знову їх... побудувати! Потрібно лишень належно оформити документи — і вперед! Дивна все-таки логіка у градоначальника: демонтували, щоб знову побудувати? Виходить, що на Золотому пляжі відродяться смердючі забігайлівки, які скидатимуть відходи в пісок і Дніпро? Але як пан Кучук уявляє «оформлення» документів, коли природоохоронне законодавство забороняє це робити, а централізованої каналізації у Гідропарку як не було, так і нема?..

Градоначальники не чують чи не бажають чути екологів?

Тим часом Гідропарк залишається ласим шматком для потенційних окупантів, бо постійно точаться дискусії про необхідність його... забудувати. І не лише дискусії: столична містобудівна рада схвалила детальний план території Гідропарку, відповідно до якого тут упродовж найближчих років плановано звести понад десять великих об’єктів. Начебто тому, що йому їх бракує, оскільки влітку сюди за добу приїжджає 250 тис. відвідувачів. Це для них автори плану передбачають спорудження: «крупного аквапарку, розважального центру з дискотекою і боулінг-клубом, а також — спортивного з ковзанкою і басейном, дитячого, та... океанарію». Більшість об’єктів функціонуватимуть цілий рік. А біля виходу зі станції метро «Гідропарк» столичні архітектори пропонують спорудити площу з фонтаном...

Фахівці в галузі охорони довкілля, зокрема Національного екологічного центру, оприлюднили заяву, що, відповідно до законодавства, у Гідропарку, як і на всіх інших київських островах, будь-яке будівництво стаціонарних приміщень заборонене. Утім, хіба київські градоначальники гірше від екологів знають природоохоронне законодавство?

А тепер уявімо, що ця чергова побудова комунізму в окремо взятому парку стане реальністю, й одна з останніх зелених перлин Києва перетвориться на чергові кам’яні джунглі. Але чи не найбільше дивує, що міська влада взагалі не вважає за потрібне порадитися з киянами щодо цієї, на мою думку, цілком божевільної ідеї. Адже Гідропарк на Венеціанському острові — чи не найдоступніший для городян куточок природи, який ще все-таки зберігся у майже первозданному вигляді. Чому б його таким і не залишити?

З тим, щоб, за 10—40 хвилин діставшись із загазованого мегаполісу, послухати спів пташок, яких тут ще багато, шурхіт трави під ногами, відчути легенький Дніпровський прибій — відпочити душею, зняти повсякденний стрес. Власне, для цього й призначені парки та сквери. Зрештою, що за манія така: дискотека на воді, боулінг-клуб у парку, ковзанка на пляжі, спортивний центр у зеленій зоні? Начебто мікрорайонів для таких споруд бракує.

До речі, холодної пори року в Гідропарку для ковзанки розчищають від снігу кілька майданчиків на замерзлому Дніпрі, його протоках і затоках, а великий спортивний тут функціонує просто неба цілий рік і краще годі й вигадати. Який аквапарк може конкурувати з плаванням чи купанням у справжній річці — взимку і влітку?

Чиї мрії здійснюються

А чому б не запитати у киян, чи хочуть вони забудови Гідропарку? Чому б міській владі, обладнавши стоки для зливів, артезіанські свердловини, спорудивши каналізацію, проклавши пішохідні та велосипедні доріжки, розчистивши тут ліс, та не подарувати киянам і гостям міста куди більше, ніж боулінг-клуби — можливість спілкування з природою?

А для цього вже зараз, крім демонтажу халабуд і будок, які ще залишилися, звідси потрібно прибрати дискотеки та заборонити феєрверки. Адже літніми вечорами Гідропарк струшує такий ґвалт, що на нього в листах до редакції скаржаться навіть мешканці розташованої неподалік Русанівки. А що там записано в правилах: Гідропарк — парк культури і відпочинку, який забороняє підвищення децибел понад норму. Про дотримання норм рекреаційних зон, яким є ця територія, годі казати. Чи столичні керівники, які здебільшого є приїжджими «киянами», не знають, що саме це означає? Напевне, що ні, бо, приміром, остання обіцянка голови КМДА Олександра Попова така: «До Дня Києва в Гідропарку буде збудований парк для екстремальних видів спорту». Він наказав керівникам Дніпровської РДА прискорити темпи реалізації проекту, бо це начебто... «мрія наших дітей, тож адміністрація має втілити її в життя». А це з якого «плану»? Дива та й годі...

І насамкінець. Для ощасливлення відвідувачів Гідропарку КМДА оголосила конкурс на кращий проект його... забудови! Заявки прийматимуться до 26 грудня, а вже в січні 2012-го мають дібрати фіналістів. І хоча вартість об’єктів становитиме приблизно 858 млн. грн., для переможців установлено винагороди: одна перша — 20 тис. дол., дві другі — по 5 тис. дол. Маю зустрічну пропозицію: ми, городяни, скинемося на таку само суму для батьків міста — з однією умовою: не треба нам аквапарків і площ з такими фонтанами...

...Але якщо ця божевільна ідея все-таки почне здійснюватися, то куди приходити з вилами?

Ці «хатинки» уздовж підземки поблизу станції метро «Гідропарк» — на території човнової станції не без відома влади вже звели окупанти Венеціанського острова — ТОВ «Фрегат». Вони не бояться ні приписів, ні листів, спрямованих Державною архітектурно-будівельною інспекцією України до КМДА, Служби безпеки України та прокуратури Дніпровського району для «відповідного реагування і сприяння у притягненні до відповідальності».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Що мріють побудувати столичні градоначальники на цьому пляжі в Гідропарку?

Фото Юрія ВЕРГЕРЕША (з архіву «Голосу України»).